Przed długim weekendem mam dla was prosty, pyszny i nie wymagający miksera przepis na muffinki bananowe z kawałkami czekolady. Ich przygotowanie zajmie wam mniej więcej 30 minut i myślę że już ten krótki czas powinien przekonać was do tego przepisu. Dodatkowo są naprawdę słodziutkie i pyszne. Głównym składnikiem naszych muffin będą banany, najlepiej jak najbardziej dojrzałe tak by dały się łatwo rozgnieść widelcem. Ale moment wszystko po kolei najpierw składniki.
Składniki potrzebne nam do przepisu to:
2 dojrzałe banany
50g margaryny
2 jajka
1/2 szklanki cukru
11/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilli
tabliczka gorzkiej czekolady
1. Banany rozgniatamy za pomocą widelca, do nich dodajemy cukier jajka oraz rozpuszczoną wcześniej margarynę. Mieszamy wszystko razem.
2. Następnie do całości dodajemy suche składniki czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cukier wanillinowy. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy do połączenia składników.
3. Na koniec czekoladę którą mamy kruszymy dość drobno i dosypujemy do całej masy, tak by po zmieszaniu masę wypełniły drobne cząstki czekolady które podczas pieczenia rozpuszczą się.
4. Na blaszce układamy papierowe foremki które wypełniamy do 2/3 wysokości tak by ciasto które urośnie nie wypłynęło.
5. Wkładamy muffiny do piekarnika na nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut.
I gotowe nasze szybkie i pyszne muffiny gotowe. Smacznego ;)