Uwierzcie - nigdy wcześniej nie przyrządzaliśmy wątróbki! Od zawsze powtarzaliśmy sobie, że to mięso nie dla nas, że nam nie smakuje i unikaliśmy jej jak ognia. Ale jak to się mówi, trzeba w życiu próbować różnych rzeczy. Spróbowaliśmy... Przyznać trzeba, że jest szybka w przygotowaniu , z pewnością zdrowa a w połączeniu z sosem winno-piwnym z dodatkiem żurawiny ma zachwycająco świeży smak. Danie wręcz idealne dla smakoszy wątróbki, dla amatorów piwa i wina ale także dla tych co od dziecka powtarzają jak mantrę że nie lubią wątróbki. Uwierzcie - będzie cie zachwyceni!
Porcja: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g wątróbki z indyka
- 80 g żurawiny
- 200 g makaronu Pappardelle
- 1 puszka pomidorów Pelati (250 g)
- 100 ml wina czerwonego słodkiego
- 200 ml piwa
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
- papryka ostra mielona
|
Wątróbka w sosie winno-piwnym |
Przygotowanie:
Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z dodatkiem oleju z obu stron po kilka minut. Ściągamy z patelni , wlewamy piwo i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dolewamy wino i dodajemy pomidory Pelati. Doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy żurawinę i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na koniec do sosu dodajemy usmażoną wcześniej wątróbkę i dusimy kilka minut pod przykryciem. Mięso podajemy z makaronem, najlepiej udekorować je roszponką, rukwią wodną lub inną zieleninką.