Wyśmienita i łatwa w przygotowaniu potrawa sprawi, że zwykły obiad zamieni się w wykwintne danie niczym z najlepszej restauracji. Borowiki duszone w wytrawnym białym winie nabierają szlachetnego smaku, doprawione musztardą Dijon i świeżym szczypiorkiem smakują na prawdę cudownie ... Do tego soczysta polędwiczka wieprzowa, ziemniaczki prosto z patelni ze szczypiorkiem i marchew z miodem - coś wspaniałego!
Porcja: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności : łatwe
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 100 g borowików
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 120 ml śmietany
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- oliwa z oliwek Oleofarm
- szczypiorek
|
Polędwiczki w sosie winno musztardowym z borowikami |
Przygotowanie:
Polędwiczki obsmażamy krótko na oliwie z obu stron, ściągamy z ognia. Na tej samej patelni podsmażamy czosnek posiekany w cienkie talarki i borowiki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 5 minut. Po tym czasie podlewamy borowiki białym winem i dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie mąkę mieszamy ze śmietaną, musztardą i odrobiną wody, dokładnie mieszamy. Tak powstały sos dolewamy na patelnię i energicznie mieszamy by sos się nie zważył. Do gotowego sosu wrzucamy ponownie polędwiczki i dusimy kilka minut aż w środku będą gotowe - około 5 minut. Podajemy z ziemniakami duszonymi na maśle i duszoną marchewką z miodem. Przybieramy świeżym szczypiorkiem i od razu podajemy.
Przepis dodajemy do akcji Oleje Świata ponieważ używamy produktów Oleofarm (tu wykorzystaliśmy oliwę z oliwek tej firmy)