Do przygotowania tej zapiekanki makaronowej użyliśmy kolorowego makaronu świderki tak by potrawa zachwycała nie tylko smakiem, ale i kolorem.
„1000 pomysłów, jedna Lubella”.
|
Makaron Świderki z ziemniakami |
Jako smakosze makaronów uznaliśmy, że koniecznie musimy wziąć udział w konkursie organizowanym przez Lubella, bo pomysłów na dania makaronowe mamy pod dostatkiem a poza tym brakuje nam garnków J. Zapiekanka jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych więc stanowi idealne danie do przygotowania w ciągu tygodnia.
Porcja: 2
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności : łatwe
Składniki:
- 200 g makronu Świderki Nr 16 Lubella
- 8 pieczarek
- 1 mała cukinia
- 1/3 pora
- 2 małe ziemniaki
- 1 papryka pepperoni
- Oliwa
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (około 5 minut). W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w cienkie talarki. Umyte pieczarki kroimy w plasterki, paprykę ostrą w małe kawałki. Podsmażamy razem na oliwie i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojonego pora oraz cukinię pokrojoną w talarki. Całość dusimy dosłownie kilka minut. Ugotowany makaron dodajemy do warzyw na patelni , dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego a na wierzchu układamy talarki ziemniaków, które smarujemy oliwą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 C przez około 30 minut.