Niesamowite na jak wiele sposobów można przygotować jajecznicę! My podajemy ją w koszyczkach z pancetty ze szczypiorkiem i śmietaną!
Porcja : 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki śmietany
- szczypiorek
- 20 cienkich plasterków pancetty
- sól, pieprz
|
Jajecznica z pancettą |
Przygotowanie:
Jajka rozbijamy w misce, dodajemy pokrojony szczypiorek , starty parmezan oraz śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Foremki na babeczki wyścielamy cienko pokrojona pancettą- ok. 3 plasterki na jedną foremkę(można zamiast pancetty użyć szynki parmeńskiej). Ważne aby pancetta była naprawdę cienko pokrojona, jak pergamin. Do wyścielonych babeczek wlewamy masę jajeczną i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 180° C przez 10-15 minut. Najlepiej smakują z pieczywem i ketchupem JRewelacyjna przekąska na sniadanie.