Pomysł na dzisiaj :) W smaku petarda! Cieniutka chrupiąca skórka, bardzo puszysty miękisz i niesamowity aromat. Jego płaska forma przypomina mi trochę focaccię.Jeśli dzień lub dwa wcześniej nastawimy na niego zaczyn, to samo wykonanie jest potem dosyć ...
Nowy rok na blogu witam chlebem. Nowy rok, nowy przepis, nowe doświadczenie. Własnoręcznie robione bochenki z drożdżowego ciasta są dla mnie nowością, bo przygodę z chlebami zaczęłam od tzw. (dzieci zamykają oczy, będzie brzydkie słowo) dupy str...
W lutym w Piekarni Amber piekliśmy chleb Piotra Kucharskiego z książki Chleb domowa piekarnia , a przepis wybrała dla nas Beata z bloga Stare gary. Chleb cebulowy bardzo lubię, nie piekłam go jednak nigdy z dodatkiem piwa. U mnie przepis z małymi zmian...
Luty stawia przedPiekarnią Amber nowe zadania. Tym razem sięgamy do książki Piotra Kucharskiego "Chleb - domowe piekarnia". Przepis do wspólnego pieczenia wybrała Beata z bloga Stare gary i zaproponowała chleb z cebulą pieczony na piwie.Wybór ch...
Wyciagnęłam jedną z ostatnich już butelek kasztanowego piwa i słoik miodu z kasztanów. Wyobraziłam sobie smak chleba z piwem z Toskanii i karmelizowanną cebulą. Zapachniało mi jesiennym słońcem i cebulą świeżo zebraną z pola. I zebrała we mnie t...
Metoda pieczenia chleba w garnku była mi nieznana, od dzisiaj zaczynam piec chleby w ten sposób. Chrupiąca skórka, delikatny i mięciutki miąższ tak mogę przedstawić dzisiejszy bochen chleba, najbardziej zbliżony do tego wiejskiego. Zaczyn mleko ciepłe ...
Dzisiaj chlebuś cebulowy, mięciutki i delikatny. Idealny na weekendowe śniadanie, gdzie możemy poświęcić chwilę na jego wykonanie. Uwielbiam takie poranki, kuchnia pachnąca domowym pieczywem i do niego ulubione dodatki. Zapraszam na domowy chleb cebulo...