Wegetariański krem z batatów i soczewicy to mój najnowszy przepis, który stworzyłam w sobotę. Nieskromnie powiem że eksperyment okazał bardzo udany ponieważ zupa smakowała wszystkim.
Genialnie rozgrzewa i doskonale syci. Połączenie soczewicy którą wszyscy w domu uwielbiamy, ze słodkimi ziemniakami, papryczką chili i słodko - ostrym imbirem okazało się strzałem w dziesiątkę.
Zupa świetnie się sprawdzi w dni takie jak dzisiejszy kiedy za oknem zimno i deszczowo. Warto ugotować więcej ponieważ na drugi dzień jest jeszcze lepsza. Po powrocie z pracy tylko podgrzewamy i mamy gotowy obiad na szybko.
Solidny talerz czyli 400 g zupy ma tylko 280 kcal. Doskonale się sprawdzi jako przystawka na przyjęciach podana
z grissini (klik).Kaloryczność:
Porcja 400 g zupy ma ok. 280 kcal
Składniki dla 6 osób:
* 2 litry bulionu warzywnego
* 2 duże bataty (ok. 700 g)
* 250 g czerwonej lub żółtej soczewicy
* 1 duża cebula
* łyżka klarowanego masła
* natka pietruszki do dekoracji
* do przyprawienia: sól, imbir, papryczka chili
1. Gotujemy bulion warzywny.
2. W dużym garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone na kawałki bataty. Smażymy aż się zeszklą. Dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy aż zarówno soczewica jak i bataty będą miękkie.
3. Do zupy dodajemy imbir i papryczkę chili. Osoby które nie lubią intensywnie ostrego smaku niech dodadzą tylko imbir a pominą papryczkę.
4. Blendujemy zupę. Ja zmiksowałam w blenderze kielichowym dzięki czemu zupa jest perfekcyjnie kremowa. Lubię jak zupa z soczewicy jest gęsta. Jeśli Wy lubicie rzadszą dodajcie więcej bulionu.