O właściwościach zielonych warzyw pisałam już nie raz. Chlorofil, który odpowiada za ich piękny zielony kolor , nazywany "żywią krwią roślin", ma działanie oczyszczające, detoksykujące, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wespół z błonnikiem oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek, poprawia perystaltykę jelit i reguluje metabolizm glukozy.
Dziś chcę Was zapoznać z warzywem, którego przypuszczam większość nigdy nie jadła i być może jeśli gdzieś spotkała, to jako dekorację półmiska z wędlinami ;). Mowa o jarmużu.
Jarmuż to roślina z rodziny kapustnych. Jest prawdziwą bombą przeciwnowotworową, oczyszczającą i witaminową.
Takie działanie zawdzięcza połączeniu będącego silnym przeciwutleniaczem sulforafanu (występuje w roślinach kapustnch), beta karotenu, zeaksantyny i luteniny. Zeaksantyna i luteina chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem (wchodzą w skład pigmentu plamki żółtej), a sulforafan dodatkowo działa bakteriobójczo, więc powinny się nim zainteresować wszystkie osoby cierpiące z powodu np. Helicobacter Pylori.
Do tego mamy sporo wapnia, błonnika, witaminy C (więcej ma tylko natka pietruszki i papryka), witaminy A, witamin z grupy B, cynku, magnezu, kwasu foliowego, obniżającego ciśnienie i oczyszczającego naczynia krwionośne potasu, oraz bardzo dużo witaminy K, która odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi, zapobiega krwotokom oraz działa hamująco na rozwój nowotworów kobiecych. Produkty bogate w witaminę K są szczególnie polecane paniom mającym obfite miesiączki.
Kto musi zrezygnować z jarmużu?Z jarmużu zrezygnować muszą osoby z niedoczynnością tarczycy, ponieważ jak wszystkie warzywa kapustne, jarmuż zawiera goitrogeny. Goitrogeny co prawda dezaktywują się podczas gotowania, jednak ten proces pozbawia jarmuż właściwości, więc go nie polecam. Dopuszczalna jest jedynie lekka obróbka cieplna np. delikatne blanszowanie czy leciutkie podduszenie.
Czy taka obróbka wystarczy, aby dezaktywować goitrogeny? Ciężko powiedzieć.
Z dobroczynnych właściwości jarmużu, z uwagi na szczawiany, nie skorzystają także osoby z kamicą szczawianową oraz osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew (z uwagi na bardzo dużą zawartość witaminy K).
Jeśli interesuje Cię tematyka ochrony przeciwnowotworowej,
polecam artykuł o karotenoidach. sulforafanu
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
sulforafanu
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
sulforafanu
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
Bez obróbki cieplnej, na surowo, z dodatkiem bogatego w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 i lignany (regulują poziom żeńskich i męskich hormonów) oleju lnianego, oliwy z oliwek, bakteriobójczego czosnku i migdałów o wartościach których pisałam
w poniedziałek!
Pesto! Do makaronu, do pieczywa, do tortilli, jako dip do maczania warzyw! Pycha!
Łyżeczka pesto ma ok. 20 kcal
Składniki:
* 3 garście jarmużu
* 2-3 małe ząbki czosnku
* listki z 2 krzaczków bazylii (3 garście)
* 100 ml oleju lnianego
* 100 ml oliwy z oliwek
* 4 czubate łyżki mielonych migdałów
* sól gruboziarnista (ja używam himalajskiej)
W malakserze umieszczamy jarmuż, czosnek i oliwę. Blendujemy na gładką masę.
Dodajemy bazylię, ponownie blendujemy.
Na koniec solimy do smaku i mieszamy z migdałami.