Zapraszam na jadłospis na tydzień 55
Nowe osoby, które chcą dołączyć, mogą to zrobić w każdej chwili, najlepiej zaczynając od jadłospisu najnowszego, ponieważ zawiera aktualnie dostępne (sezonowe) na rynku produkty.
Przed rozpoczęciem, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytajnastępujące artykuły : Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ? (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Tak naprawdę wystarczy zmienić sposób odżywiania na zdrowy i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Przekonacie się, że można jeść smacznie i tracić na wadze.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena.
Jak dopasować do siebie jadłospis:
TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.
TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.
TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.
TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.
Słodka niedziela - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność.
Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są TU
Przepis na mix śniadaniowy TU
Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ). No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!Poniedziałek ok. 1546 kcal Śniadanie ok. 406 kcal Kasza jaglana na mleku z jabłkiem:
* 300 ml mleka - ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej - ok. 186 kcal
* jabłko - ok. 70 kcal
* cynamon lub wanilia
I Przekąska ok. 310 kcal * kanapka z dwóch kromek razowego chleba posmarowanych łyżką pasty z ciecierzycy, z sałatą i kiszonym ogórkiem - ok. 230 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal
Przepis na Hummus TUObiad: ok. 430 kcal do zjedzenia i na zimno i na ciepło * smażony ryż z warzywami - ok. 330 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 140 kcal * 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal
Kolacja ok. 260 kcal * jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 2 suszone morele pokrojone w drobną kosteczkę - ok. 56 kcal
* łyżka otrębów - ok. 16 kcal
* łyżka suszonej żurawiny - ok. 38 kcal
Wtorek ok. 1509 kcal lub 1507 kcal (zależy od opcji obiadu) Śniadanie ok. 420 kcal * omlet z 2 jajek, połowy papryki, garści bazylii i kilku oliwek na łyżeczce klarowanego masła - ok. 240 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
* kromka chleba razowego - ok. 80 kcal
I Przekąska ok. 270 kcal * kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z sałatą, kiszonym ogórkiem i chudą szynką - ok. 270 kcal
Obiad: ok. 364 kcal lub ok. 366 kcal Pracujący i studenci ok. 364 kcal * pół paczki mieszanki sałat
* 2 łyżki ugotowanego zielonego groszku - ok. 26 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* łyżka prażonych na suchej patelni płatków migdałowych - ok. 58 kcal
* 100 gramów fileta z indyka (marynujemy w oliwie, czosnku i ziołach prowansalskich - zamarynowanego fileta smażymy w pergaminie na suchej patelni i kroimy w cienkie plasterki) - ok. 120 kcal
* jedna cała czerwona papryka - ok. 60 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 366 kcal * zupa krem z pomidorów 300 ml - ok. 120 kcal
* garść (ok.10 gramów) groszku ptysiowego - ok. 50 kcal
* 100 gramów fileta z indyka (marynujemy w oliwie, czosnku i ziołach prowansalskich - zamarynowanego fileta smażymy w pergaminie na suchej patelni) - ok. 120 kcal
* garść mieszanki sałat
* 2 łyżki ugotowanego zielonego groszku - ok. 26 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka (skrzydełka) i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.
II Przekąska ok. 185 kcal * jeden grejpfrut - ok. 105 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu - ok. 80 kcal
Kolacja ok. 270 kcal * 150 gramów chudego twarożku - ok. 170 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego - ok. 30 kcal
* koperek
* łyżeczka prażonych na suchej patelni ziaren słonecznika - ok. 30 kcal
* 1 wafel ryżowy z brązowego ryżu - ok. 40 kcal
* sól
Twarożek ucieramy z jogurtem. Dodajemy sól i koperek. Mieszamy z ziarnami słonecznika. Jemy z waflami ryżowymi.
Środa ok. 1548 kcal Śniadanie ok. 381 kcal * koktajl ze szklanki kefiru, banana, kiwi i łyżki otrębów - ok. 281 kcal
* kromka chleba razowego posmarowana twarożkiem - ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 100 kcal * jedna pomarańcza - ok. 100 kcal
Obiad: ok. 390 kcal * Kuskus z zielonymi warzywami i suszonymi pomidorami. Do zjedzenia w wersji zarówno na zimno, jak i na ciepło - ok. 390 kcal
Przepis TUII Przekąska ok. 193 kcal * koktajl ze szklanki soku z marchewki zmiksowanej z kiwi i gruszką - ok. 193 kcal
Kolacja ok. 484 kcal * dwie połówki papryki faszerowanej fetą i amarantusem - ok. 484 kcal
Przepis TUCzwartek ok. 1524 kcal lub 1520 kcal (zależy od opcji obiadu) Śniadanie ok. 406 kcal Kasza jaglana na mleku z jabłkiem:
* 300 ml mleka - ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej - ok. 186 kcal
* jabłko - ok. 70 kcal
* cynamon lub wanilia
I Przekąska ok. 200 kcal * sałatka z jabłka, 3 plastrów świeżego ananasa i szczypty cynamonu - ok. 200 kcal
Obiad: ok. 451 kcal lub ok. 450 kcal Pracujący i studenci ok. 451 kcal * 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki - ok. 210 kcal
* pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę - ok. 30 kcal
* ćwiartka cebuli drobno pokrojona - ok. 7 kcal
* 2 kiszone ogórki pokrojone w drobna kostkę- ok. 14 kcal
* 3 łyżki kukurydzy z puszki - ok. 45 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym - ok. 110 kcal* pół jabłka pokrojonego w drobną kostkę - ok. 35 kcal * natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz,
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal * penne z łososiem - ok. 430 kcal
Przepis TUII Przekąska ok. 251 kcal * koktajl ze szklanki mleka migdałowego/sojowego/ryżowego (można kupić w małych kartonikach 250 ml), 4 plastrów świeżego ananasa i łyżki otrębów - ok.251 kcal
Kolacja ok. 216 kcal * pół opakowania mieszanki sałat
* 2 łyżki ugotowanego zielonego groszku - ok. 26 kcal
* łyżka sosu winegret - ok.50 kcal
* kilka listków świeżej bazylii
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* pół żółtej papryki - ok. 30 kcal
* jeden wafel ryżowy - ok. 40 kcal
Piątek ok. 1525 kcal Śniadanie ok. 360 kcal * 2 jajka na miękko - ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba posmarowanego pesto - ok. 200 kcal
I Przekąska ok. 241 kcal * kiwi, jabłko, gruszka - ok. 183 kcal
* łyżka rodzynek - ok. 42 kcal
* łyżka otrębów - ok. 16 kcal
* cynamon
Owoce kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przynajmniej pół godziny. Mieszamy owoce z rodzynkami. Posypujemy otrębami i cynamonem.
Obiad: ok. 460 kcal lub ok. 460 kcal * sałatka z awokado i serem blue - ok. 380 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu ( 20 g) - ok. 80 kcal
Przepis na sałatkę TUOsoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 460 kcal * pęczak - ok. 300 kcal
* pół opakowania mieszanki mrożonych warzyw - ok. 70 kcal
* 60 g wędzonego łososia - ok. 90 kcal
Warzywa gotujemy na parze. Mieszamy z pęczakiem i pokrojonym w kawałeczki łososiem.
Przepis na pęczak TUII Przekąska ok. 220 kcal * koktajl ze szklanki maślanki, banana i połowy szklanki mrożonych truskawek (rozmrażamy) - ok. 220 kcal
Kolacja ok. 244 kcal * serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* garść kiełków rzodkiewki lub szczypiorek
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 50 kcal
Sobota ok. 1511 kcal Śniadanie ok. 406 kcal Kasza jaglana na mleku z jabłkiem:
* 300 ml mleka - ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej - ok. 186 kcal
* jabłko - ok. 70 kcal
* cynamon lub wanilia
I Przekąska ok. 140 kcal * sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal
* wafel ryżowy - ok. 40 kcal
Obiad: ok.469 kcal * Umbryjskie ragù - szklanka 250 ml - ok. 290 kcal
* 1,5 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego świderki - ok. 165 kcal
* 2 ogórki kiszone - ok. 14 kcal
Przepis na Ragù TU
II Przekąska ok. 230 kcal * szklanka soku z marchewki i jabłka zmiksowana z jednym kiwi i sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy - ok. 230 kcal
Kolacja ok. 266 kcal * pół opakowania mixu sałat
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* 2 łyżki ugotowanego zielonego groszku - ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki
Niedziela ok. 1450 kcal Śniadanie ok. 500 kcal * jajecznica z 2 jajek smażona na łyżeczce klarowanego masła - ok. 200 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane pesto - ok. 200 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy
I Przekąska ok. 100 kcal * sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 500 kcal * 3 pulpety - ok. 240 kcal
* cała papryka z sosu od pulpetów - ok. 100 kcal
* 4 łyżki kaszy jęczmiennej (waga suchej) - ok. 160 kcal
Przepis TU
I Przekąska ok. 100 kcal * sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 250 kcal * jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
*3 łyżki granoli - ok. 100 kcal
Lista zakupów:Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.