Do śliwek na ciepło mam ogromną słabość, więc jak tylko zelżały upały, odpaliłam piecyk, przywdziałam fartuszek i wzięłam się za pieczenie. Dzisiejszy deser genialnie sprawdzi się na słodką niedzielę. Zdradzę, że bardzo lubi się z aromatyczną latte ;)
Przepis jest na cztery foremki. Moje są duże bo mają 10 cm średnicy, więc wychodzi taka solidna porcja. Z uwagi na dużą zawartość błonnika jest naprawdę syta. Jeśli macie w domu mniejsze foremki, wyjdzie Wam po prostu więcej porcji.
Śliwki na ciepło uwielbiam w każdej postaci. Jak robię powidła to dużą część zjadam podczas próbowania. Przepis na śliwkowe powidła w wersji klasycznej i z czekoladą znajdziecie
TU.Pomijając czas kiedy zarówno kruche ciasto jak i kruszonka muszą się schłodzić (godzinę w lodówce), samo przygotowanie i pieczenie nie jest pracochłonne i nie zajmuje dużo czasu.
Deser podaję jeszcze ciepły, nie gorący, ale ciepły.
Moja giga porcja ma ok. 450 kcal. Teoretycznie dużo ale solidna porcja lodów czy ciasto z kremem nie będą miały wiele mniej. Pamiętajcie że jeśli sześć dni jecie zdrowo i właściwe porcje, siódmego należy się Wam nagroda. To jest niezwykle istotne dla naszej psychiki. Wieczne ograniczenia potrafią zdziałać wiele złego. Słodka niedziela, cheat day, cheat meal, nazywajmy to jak chcemy. Muszą być.
Polecam lekturę
"Słodka niedziela", "cheat meal", drobne grzeszki. Jakie mają znaczenie w diecie i dlaczego są tak ważne? No i dlaczego stres to wróg odchudzania? (klik)Kaloryczność:
Jedna porcja (moje foremki mają 10 cm średnicy) ma ok. 450 kcal
Składniki na kruszonkę - 4 porcje :
* 80 gramów masła
* 80 gramów płatków owsianych
* 30 gramów otrębów
1. Do wysokiej miski wkładamy masło, otręby oraz płatki. Miksujemy na najwyższych obrotach. Nie zagniatamy. Miskę warto owinąć ściereczką aby uniknąć bałaganu na kuchennym blacie.
2. Kruszonkę wkładamy na godzinę do lodówki.
Składniki na kruche ciasto na spód - na 4 foremki:
* 80 gramów mąki orkiszowej typ. 650 ( szklanka)
* 2 łyżki ksylitolu (może być cukier)
* 80 gramów masła
* jedno żółtko
* 12 śliwek
* odrobina soli
1.Z mąki, masła, żółtka i ksylitolu zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Po wyjęciu z lodówki, cienko rozwałkowujemy na stolnicy. Używając foremek wykrawamy krążki i wkładamy je do wysmarowanych masłem foremek. Dociskamy aby w miarę równo się układały.
Nie trzeba dokładnie wykładać ciastem boków foremki. Chodzi o to aby wyłożone było dno i boki do połowy.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Wstawiamy foremki na 5 minut.
5. Ze śliwek usuwamy pestkę. Kroimy w kawałki.
6. Wyjmujemy foremki z piekarnika, wkładamy warstwami śliwki i kruszonkę.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 15 minut.