Pieczony burak. Słodziutki, delikatny, soczysty. Cudowny. Jeśli nigdy w życiu nie jedliście pieczonego buraka, koniecznie musicie to nadrobić. My go uwielbiamy. I ja, i mąż i dzieci.
Jak zawsze piekę większą ilość, od razu na 3 dni. Upieczone trzymam w lodówce i używam do sałatek w różnych konfiguracjach. W piątek na
moim Instagramie opublikowałam zdjęcie innej sałatki z pieczonym burakiem, w towarzystwie rzodkiewki, sera feta, prażonych migdałów i klasycznego winegretu. Jest równie pyszna!
Do dzisiejszej sałatki zrobiłam miodowo - musztardowy dresing z dodatkiem ananasa. Smak miło mnie zaskoczył i wykorzystuję go do wielu innych sałatek. Robię więcej i trzymam w lodówce do 4 dni.
Jeśli pominę dodatek ananasa, trzymam do 7 dni.
Cierpki grillowany świeży ananas, słodki pieczony burak, lekko ostra rukola, parmezan i miodowo - musztardowy wyrazisty dressing. Polecam ;)
Kaloryczność:
Sałatka ma ok. 360 kcal
Składniki na sałatkę dla jednej osoby:
* garść rukoli
* jeden burak
* 5 plastry ananasa
* łyżka tartego parmezanu
* 40 ml dressingu miodowo - musztardowego
1. Buraka zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 80 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy. Do sałatki używamy całkowicie zimnego, obranego ze skóry.
2. Plastry ananasa kroimy na kawałki, grillujemy na patelni grillowej ok. 2-3 minuty z każdej strony.
3. Na talerzu układamy rukolę, pokrojonego w kostkę buraka i grillowanego ananasa. Polewamy dressingiem i posypujemy parmezanem.
Składniki na dressing miodowo - musztardowy
Wychodzi ok. 150 ml i całość ma ok. 600 kcal:
* 6 łyżek oliwy z oliwek
* łyżka płynnego miodu
* łyżeczka musztardy
* plaster ananasa
* łyżeczka octu winnego z białego wina
* 4 łyżki wody
* 4 listki bazylii
* odrobina suszonej papryczki chili - opcjonalnie
Do blendera wkładamy ananasa, wodę, bazylię i ocet winny. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy musztardę, oliwę i miód. Ponownie blendujemy.