Jedno z moich ulubionych śniadań ostatnimi czasy. Razowy naleśniko - omlet ze szczypiorkiem i serem blue. Pyszny, sycący, i za sprawą sera blue i szczypiorku, wyrazisty w smaku. Zjedzony na śniadanie zapewnia mi sytość spokojnie na trzy godziny. I co niezwykle istotne, jest szybki w przygotowaniu.
Do tego omleta wypijam tylko pół szklanki (125 ml) soku wyciśniętego z pomarańczy i śniadanie z głowy.
Całe danie (bez soku) ma ok. 400 kcal
Składniki:
* 2 jajka
* 30 gramów mąki żytniej razowej typ. 2000
* 20 gramów sera z niebieską pleśnią
* 20 ml mleka
* sól
* szczypiorek
* łyżeczka klarowanego masła
1. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy mleko, sól i mąkę. Ponownie miksujemy.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę, smażymy z obydwu stron.
3. Na usmażonej stronie układamy ser. Posypujemy szczypiorkiem.