Zwariowałam na punkcie wartości odżywczych nasion Chia i ostatnimi czasy zaczęłam je częściej dodawać do potraw. Dodaję do każdej owsianki, jogurtu z granolą, leczo i kasz czy ryżu z warzywami.
Ostatnio ktoś mnie zapytaj w mailu, jaki smak mają te nasionka bo zastanawia się czy kupić? Otóż nasionka nie mają smaku, co jest ich niewątpliwą zaletą ponieważ nie trzeba się zastanawiać czy nam zasmakują czy nie ;)
W moim przypadku jeśli chodzi o chia, szczególnie zależy mi na kwasach tłuszczowych z rodziny Omega 3, wapniu, potasie, cynku, magnezie oraz witaminie E.
Jakie jeszcze wartości mają nasiona Chia i co w nich będzie dobre dla Ciebie przeczytasz
TU.
Nie tak dawno proponowałam Wam
jogurtowe ptasie mleczko z nasionami chia i owocami (klik).Uwielbiam ten deser i szczerze Wam go polecam.
Dziś chcę pochylić się nad osobami na diecie bezmlecznej i zaproponować Wam pudding z nasionami Chia z wykorzystaniem mleka kokosowego i migdałowego.
Połączenie tych mlek genialnie komponuje się z owocami. Wanilia i szczypta stewii nadaje całości słodyczy i charakteru natomiast sok z limonki wyostrza wszystkie smaki i sprawa że deser nie jest mdły.
Genialne na deser, przekąskę lub śniadanie.
Omnomnom !!!
Kaloryczność:
Pudding bez uwzględnienia owoców (ilość dowolna)
ma ok. 320 kcal
Składniki:
* 100 ml mleka kokosowego
* 50 ml mleka migdałowego
* pół łyżeczki stewi
* 2 łyżki nasion chia
* wanilia
* 2-3 krople soku z limonki
* owoce : truskawki, maliny, jagody, borówki,
1. Mleko migdałowe podgrzewamy do temperatury ok. 40 stopni. Wsypujemy nasiona chia i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
2. Mleko kokosowe mieszamy z stewią, sokiem z limonki i wanilią. Dodajemy nasiona chia z mlekiem migdałowym. Mieszamy.
3. W naczyniu umieszczamy owoce i zalewamy masą z nasionami chia. Naczynie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.