Placuszki bez dodatku mąki, z nasionami Chia, kremem truskawkowym z ricottą i granatem.To moja propozycja na wakacyjne śniadanie nie tylko dla dzieci.
Ponieważ nie dodajemy mąki, placuszki wychodzą bardzo delikatne.
Są bardzo zdrowe. Płatki owsiane to źródło błonnika, witamin z grupy B, selenu, magnezu oraz flawonoidów. Żółtka jaj dostarczą łatwo przyswajalnego żelaza, natomiast nasiona Chia to bogactwo kwasów Omega 3, wapnia, żelaza, pełnowartościowego białka, potasu, magnezu, cynku, błonnika, witaminy C, A, E oraz witamin z grupy B.
Więcej o wartościach odżywczych nasiona Chia
przeczytacie TU (klik). Szczególnie polecam je dla dzieci ponieważ są genialnym sposobem na przemycenie nasion Chia i płatków owsianych które są w nich niewyczuwalne do diety dziecka. Po przygotowaniu masy na placuszki odstawiamy ją na 10 minut i płatki pięknie pęcznieją. Nie ma możliwości aby dziecko które ich nie lubi zorientowało się że tam są ;)
UWAGA! Takie placuszki mogą jeść osoby zmagające się z przerostem Candida Albicans!
Osoby w I - fazie leczenia (pierwsze 3 miesiące leczenia) muszą jednak pominąć jabłko, granata i krem truskawkowy.
Nasiona Chia w cenie 13,50 zł za 200 g
kupicie TU.
Kaloryczność:
Jeden placuszek ma ok. 130 kcal
Łyżka kremu truskawkowego ma ok. 35 kcal
Składniki na 9 placuszków:
* szklanka płatków owsianych
* 250 g jogurtu naturalnego
* łyżeczka stewi (lub ksylitolu lub cukru trzcinowego)
* 1 jajko
* 1 żółtko
*1 jabłko
* sól
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* nasiona granatu
1. Do miski wsypujemy płatki owsiane. Dodajemy jogurt, stewię, sól, jajko i żółtko. Miksujemy.
2. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, i razem z nasionami chia dodajemy do masy.
Nie miksujemy już a jedynie mieszamy łyżką. Masę odstawiamy na10 minut.
3. Placuszki smażymy na oleju rzepakowym. Na usmażenie tych placuszków wystarczą dwie łyżki.
Składniki na krem truskawkowy:
* 200 g sera ricotta
* płaska łyżeczka stewii
* 4 truskawki (nie więcej ponieważ krem wyjdzie za rzadki)
Wszystkie składniki blendujemy.