Uwielbiam tę przekąskę. Pyszna słodka papryka, delikatny ziołowy serek i chrupiące migdały. Pycha!
Papryczkę trzeba upiec, wystudzić, nafaszerować i odstawić do stężenia.Tyle i aż tyle.
Używamy papryczki Ramiro. Jest bardzo delikatna i słodka, a swoim kształtem idealnie pasuje do tego typu dań.
Kaloryczność:
Plasterek faszerowanej papryki ma ok. 35 kcal
Składniki na jedną faszerowaną paprykę Ramiro:
* jedna papryka ramiro
* 100 gramów sera feta
* 100 gramów śmietankowego serka typu philadelphia
* świeże liście bazylii
* świeże liście mięty
* 3 łyżeczki mielonych migdałów
1. Paprykę kładziemy na folii aluminiowej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Wyłączamy piekarnik i trzymamy paprykę w cieple przez kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy paprykę z piekarnika i całkowicie studzimy.
UWAGA! W tym momencie nie zdejmujemy skóry z papryki!!!
2. Zioła drobniutko siekamy, mieszamy z serkami i migdałami na jednolitą masę.
3. Przy pomocy szprycy do tortów faszerujemy paprykę ściągając palcami farsz ku dołowi.
4. Nafaszerowaną paprykę kładziemy na folię i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po wyjęciu z lodówki delikatnie ściągamy z papryki skórę i kroimy w plastry.