Dawno nie było słodkości, więc postanowiłam to nadrobić.
Bezglutenowe ciasteczka jaglane polubi każdy. I mały i duży. Dlaczego?
Ponieważ oprócz tego że najzwyczajniej w świecie są bardzo smaczne, są także bardzo kruche co dla mnie jeśli chodzi o ciastka jest kwestią bardzo istotną.
Kruchość i lekkość zapewniają bezglutenowe płatki jaglane i mąka jaglana. Nie ma glutenu który kleikuje i nadaje ciężkości.
Sprawdzą się w dziecięcej śniadaniówce, jako przekąska do pracy lub na pikniku.
UWAGA! - zamiast mąki jaglanej można użyć mąki orkiszowej typ 600 lub 700 ale wtedy już ciasteczka przestaną być bezglutenowe ;)
- osoby na diecie przeciwgrzybiczej zamiast stewii dodają ksylitol,
- osoby na diecie bezmlecznej zamiast masła dodają masło klarowane lub olej kokosowy,
Kaloryczność:
Jedno ciastko o wadze ok. 15 g ma ok. 65 kcal
Składniki na ok. 30 ciasteczek
* 200 g płatków jaglanych
* 100 g mąki jaglanej
* jedno jajko
* 2 łyżki stewi lub ksylitolu
* 130 g masła (osoby na diecie bezmlecznej używają masła klarowanego lub oleju kokosowego)
* opcjonalnie - kawałki gorzkiej czekolady
1. Z płatków, mąki, stewi, jajka i miękkiego masła wyrabiamy ciasto (jeśli decydujemy się na dodatek czekolady, dodajemy ją także). Zawijamy w folię do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Powstałą kulę kroimy na plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na grubość ok. pół centymetra i wycinamy ciastka.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 15 minut.
UWAGA !
Podczas pieczenia może Ci się wydać że ciastka "nie są zwarte". Tak ma być ;)
Po wyjęciu z piekarnika należy je przełożyć np. na talerz i dać im wystygnąć.