Bardzo kruche, delikatne, odżywcze, z mnóstwem pysznych dodatków. Idealne jako przekąska do dziecięcej śniadaniówki, lunchboxa do pracy, lub jako szybki, energetyczny posiłek przed treningiem.
Jedno ciastko ma ok. 15 gramów węglowodanów. Jako energetyczny zastrzyk przed treningiem sprawdzi się doskonale. Gotowe ciasteczka, zamknięte w pojemniku możecie przechowywać 7 dni.
W składzie mamy mąkę ryżową, ksylitol, bezglutenowe pełnoziarniste płatki owsiane, kaszę jaglaną, owoce białej morwy i suszone na słońcu morele, stąd ich ciemny kolor. Ponieważ zależy mi na jak najwyższej ilości błonnika używam płatków pełnoziarnistych i migdałów mielonych ze skórką.
Jestem pewna że ciasteczka zasmakują zarówno Wam, jak i Waszym dzieciom i na stałe zagoszczą w Waszym domowym menu. Polecam je także na wszelkiego typu wyjazdy.
Przetestujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowały.
Kaloryczność:
Jedno ciasteczko ma ok. 130 kcal
Składniki na ok. 25 dużych ciastek
* 200 gramów mąki ryżowej
* 100 gramów płatków owsianych bezglutenowych pełnoziarnistych
* 100 gramów ugotowanej dzień wcześniej, zimnej (z lodówki) kaszy jaglanej
* 100 gramów owoców białej morwy
* 100 gramów suszonych moreli
* 50 gramów ksylitolu
* 220 gramów masła
* 2 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. W garnuszku rozpuszczamy masło. Lekko studzimy. Jajka miksujemy na gładką masę.
2. Do miski wkładamy mąkę, kaszę jaglaną, płatki owsiane, białą morwę, posiekane na małe kawałki suszone morele, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
3. Do suchych, wymieszanych składników dodajemy rozpuszczone masło i masę jajeczną. Mieszamy mikserem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane ciasteczka. Należy nabrać masy łyżeczką, uformować kulkę i rozpłaszczyć ją na papierze.
6. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 minut.