Aby wyprodukować kilogram miodu pszczoła musi usiąść na kwiatku lub liściu 4 miliony razy. To katorżnicza praca i jeśli coś wymaga takiego wysiłku to musi być tego warte. Absolutnie! W dawnych czasach miód był lekarstwem. Stosowano go wewnętrznie i zewnętrznie jako środek przyspieszający gojenie ran. Dziś panuje powszechna panika bo kaloryczny i słodki. Większość z nas nie ma pojęcia jak ogromne ma właściwości i traktuje go jako kolejną substancję słodzącą. O tym jakie właściwości ma miód i skąd się te właściwości biorą pisałam przy okazji artykułu o cudownych właściwościach wody z miodem odstanej przez noc z dodanym rano sokiem z cytryny. Kto nie czytał zapraszam do lektury (klik). Dziś chcę opowiedzieć trochę o różnych miodach. Mam nadzieję że poniższy spis pomoże Wam w wyborze tego idealnego dla Was.
Miód lipowy uznawany jest za najlepszy na przeziębienia, grypę, gorączkę i choroby układu oddechowego. Działa napotnie i moczopędnie usuwając tym samym toksyny i patogeny. W połączeniu z działaniem przeciwgorączkowym i wykrztuśnym pomaga szybciej wrócić do zdrowia.
Miód spadziowy, osobiście mój ulubiony i mający najwięcej wartości. Pozyskiwany jest ze spadzi drzew iglastych takich jak sosna, świerk, jodła czy modrzew lub spadzi drzew liściastych. Genialny w smaku, ale jak pierwszy raz dowiedziałam się jak odbywa się jego "produkcja" przez dłuższy czas zaprzestałam spożywania. O co chodzi? Mszyce i czerwce nie wchodząc w szczegóły, coś tam sobie wypluwają na igiełkę lub listka. Następnie "sprząta" to pracowita pszczółka do swojego gardziołka i w pasiece przerabia na miód. Z uwagi na fakt iż miód spadziowy ma kontakt z enzymami gardzielowymi nie tylko pszczoły, ma można powiedzieć podwójne działanie antybakteryjne. Miód spadziowy z drzew iglastych ma charakterystyczną, ciemną barwę, przypominającą mocną herbatę i fajny korzenny smak. Ten z roślin liściastych jest jaśniejszy i mniej charakterystyczny w smaku. Działa przeciwzapalnie. Polecany przy spadku odporności i przeziębieniach.
Miód wielokwiatowy jak sama nazwa wskazuje, powstaje z nektaru kwiatów wielu roślin miodajnych występujących na danym terenie. Kolor, smak i właściwości zależą od rejonu i miesiąca kwitnienia kwiatów.
Miód gryczany ma charakterystycznie ostry zapach kwiatu gryki i specyficzny smak. Dzięki dużej zawartości kwasów, nadaje się do produkcji miodów pitnych. Zawiera dużo rutyny dzięki czemu polecany jest w chorobach układu sercowo - naczyniowego takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa czy nadciśnienie. Działa odtruwająco więc polecany jest także w chorobach wątroby.
Miód mniszkowy to miód z nektaru mniszka lekarskiego czyli popularnego mleczu. Z uwagi na dużą zawartość obniżającej poziom lipidów choliny jest szczególnie polecany w chorobach wątroby, chorobach dróg żółciowych (działa żółciopędnie) i żołądka (łagodzi nadkwasotę).
Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny, słomkowy. Szybko się krystalizuje (nawet kilka dni po zbiorze) przybierając mleczny kolor. Polecany w schorzeniach wątroby, trzustki, dróg żółciowych, serca, dróg oddechowych i nerek.
Miód akacjowy to miód o charakterystycznym zapachu kwiatu akacji i białym, kremowym kolorze. Polecany w kłopotach żołądkowych takich jak skurcze, zapalenie żołądka, nadkwasocie, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Miód koniczynowy przybiera kolor zależny od koloru kwiatów koniczyny. Z białej jest słomkowy, z fioletowej lekko łososiowy. Zawiera sporo glikozydów, alkaloidów i kurmaryny. Działa uspokajająco i relaksująco.
Jak dzielimy miody?
Miody dzielimy na nektarowe i spadziowe. Jak powstaje miód spadziowy pisałam powyżej.
Jak przechowywać miód?
Miód przechowujemy w temperaturze poniżej 18 stopni. W suchym i ciemnym miejscu.
Kiedy kupować miód?
Zapas miodu robimy zawsze na jesieni!!! Właśnie teraz jest ostatni moment. Kupujemy zawsze z pewnego źródła. Na słoiku zawsze musi być nazwa i adres pasieki. Kto robi dobry miód, nie wstydzi się tego. Unikamy mieszanek z krajów UE. Czy dobrej jakości produkt nadaje się do zmieszania z czymś innym? Mieszamy tylko byle co. To samo tyczy się oliwy. UWAGA! Miód się zawsze krystalizuje. Jeden szybciej, inny wolniej. Dlaczego piszę o tym że miód kupujemy jesienią. Odpowiedzmy sobie na pytanie, czy pszczoły pracują zimą? Np. w styczniu? Jeśli ktoś w styczniu oferuje płynny miód to ja twierdze że to miód powstały z dokarmiania pszczół syropem cukrowym. Każdy miód, oprócz akacjowego (krystalizuje się rok) będzie w styczniu skrystalizowany. Chociażby częściowo.
Konsystencja miodu?
Dobry jeszcze nieskrystalizowany miód jest gęsty. Zauważcie, te sztuczne, sklepowe są rzadkie, luźne.
Ważne!
Miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni. Picie gorącej herbaty z miodem jako leku na przeziębienie mija się z celem.
Qchenne-Inspiracje! FIT blog o zdrowym stylu życia i zdrowym odżywianiu. Kaloryczność potraw.
Tym razem napiszę dla Was o miodach. Jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju miodów, mają zbawienne działanie na nasz organizm. Zwłaszcza teraz w czasie gdy na dworze robi się chłodniej o wiele chętniej sięgamy po miód. Każdy miód ma inne właściwości. Wa...
Każdy z nas wie, że pszczoły zapylają. Coraz częściej słyszymy, że pszczoły masowo giną i że z roku na rok jest coraz mniej rodzin pszczelich. Któż z nas nie słyszał o miodzie pszczelim. Jest to najbardziej znany produkt wytwarzany przez pszczoły miodn...
Przepis na nalewkę polską to jedyny znany mi przepis w którym wykorzystujemy miód pitny. Obecność tego trunku w tym przepisie nie zaskakuje, bo miód pitny to typowo polski napitek, więc i w nalewce polskiej zabraknąć go nie mogło.Fot.Fotolia.comS...
Miód towarzyszy ludzkości od bardzo dawna, a syrop klonowy dopiero od jakiegoś czasu. W naszej kulturze otworzyliśmy się na niego stosunkowo niedawno, więc tak naprawdę ...
Post MIÓD VS SYROP KLONOWY pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codog...
Miód to słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego. Jest on jedną z najcenniejszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości bakteriobójcze i uodparniające są znane l...
Aby wyprodukować kilogram miodu pszczoła musi usiąść na kwiatku lub liściu 4 miliony razy. To katorżnicza praca i jeśli coś wymaga takiego wysiłku to musi być tego warte. Absolutnie!W dawnych czasach miód był lekarstwem. Stosowano go wewnętrznie i zewn...
Qchenne-Inspiracje! FIT blog o zdrowym stylu życia i zdrowym odżywianiu. Kaloryczność potraw.
Chroni przed infekcjami, dodaje energii i łagodzi podrażnienia skóry. To też doskonała alternatywa dla cukru. Miód nie bez powodu nazywany jest „płynnym złotem”. Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Co gorsze cieplej nie będzie – wręcz przeciwnie. A ch...
Miód to dla mnie produkt magiczny. Takie to dziwne w zinformatyzowanym świecie wysokorozwiniętej techniki, że kwiatuszki kwitną, pszczółki latają zbierają nektar i gromadzą go w plastrach. Aż trudno w to uwierzyć. Długotrwała żmudna praca setek tysięcy...