Szparagi! Albo się je kocha, albo nienawidzi. Sezon na nie właśnie się zaczął, a ponieważ mają tak dużo wartości odżywczych, nie mogę o nich nie napisać.
Są dość specyficzne w smaku ponieważ, jakby to ująć, smakują mało konkretnie. Do tego są drogie więc wiele osób po spróbowaniu dochodzi do wniosku że skoro smak nie zwala z nóg, to szkoda na nie kasy.
Dziś chcę Was przekonać że sezon szparagowy, tak jak i truskawkowy, powinniśmy wykorzystać maksymalnie, właśnie z uwagi na wartości odżywcze.
W sklepach mamy szparagi białe i zielone.
Są jeszcze fioletowe ale u nas w zasadzie ciężkie do dostania więc pominę je w opisie.
Osobiście wolę szparagi zielone. Są zdecydowanie bardziej wyraziste w smaku niż białe i co ważne, nie mają tzw. łyka czyli włókien, które mi osobiście odbierają apetyt. Można się ich oczywiście pozbyć, ale wtedy trzeba szparagi konkretnie obrać, w efekcie czego połowa tego co za nie zapłaciliśmy, zwyczajnie ląduje w śmietniku. Nie wspominając już o pokaźnej redukcji wartości odżywczych. Białe szparagi przegrywają chociażby z ekonomicznego punktu widzenia.
Zielonych szparagów nie obieramy, więc jemy 100 % tego za co zapłaciliśmy, no i dodatkowo oszczędność czasu.
Skąd różnica w kolorze?Białe rosną pod ziemią, zielone na powierzchni dzięki czemu w procesie fotosyntezy nabierają zielonej barwy. To sprawia że mają także więcej wartości odżywczych. Chociażby nazywanego żywą krwią roślin i silnie oczyszczającego chlorofilu.
Za co warto kochać szparagi?Oto 10 powodów!1) chlorofil (tylko w zielonych) który:
- oczyszcza organizm z toksyn,
- sprzyja produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie,
- neutralizuje wolne rodniki,
- oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawia perystaltykę jelit,
- pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i neutralizuje kwasy w mięśniach,
- działa przeciwzapalne, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,
- oczyszcza, poprawiając obraz krwi,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki,
2) asparaginę która: - działa moczopędnie i oczyszczająco (polecana osobom z zaburzeniami pracy nerek i układu moczowego),
- pobudza organizm do wytwarzania insuliny i glukagonu (cukrzycy zapamiętać!!!),
- poprawia gospodarkę wapniową zwiększając napływ wapnia do neuronów,
- poprawia samopoczucie, pamięć i koncentrację (preparaty na bazie kwasu asparaginowego stosowane są do leczenia zaburzeń intelektualnych i depresji, także u dzieci).
3) Błonnik który :- zmniejsza wchłanianie węglowodanów (pożywienie bogate w błonnik ma utrudniony kontakt z enzymami trawiennymi i powierzchnią resorpcyjną jelita przez co obniżone jest wykorzystanie energii) zapobiegając gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi (reguluje metabolizm glukozy),
- wypełnia jelita, zwiększa perystaltykę i usuwa z nich niestrawione resztki pokarmów, co zapobiega nowotworom jelita grubego, stanom zapalnym jelit, hemoroidom i żylakom podudzia,
- stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych (powoduje rozwój pałeczek kwasu mlekowego, które wypierają bakterie gnilne zapobiegając przerostowi patogenów).
- obniża poziom cholesterolu zapobiegając miażdżycy (wiąże cholesterol w wyniku czego jest on wydalany),
- zmniejsza ilość lipidów i triglicerydów we krwi (są wiązane i wydalane).
- działa odtruwająco ponieważ posiada zdolność wiązania substancji toksycznych i jonów metali ciężkich,
4)
Witaminy z grupy B kluczowe dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego, sercowo - naczyniowego i ogólnie całego organizmu.
Np. (niektóre w telegraficznym skrócie):
- B1 - wspomaga pracę układu sercowo - naczyniowego,
- B2 - odpowiada za kondycję skóry, włosów i paznokci,
- B3 - kluczowa w syntezie hormonów (estrogenu, progesteronu, testosteronu, tyroksyny, kortyzolu, insuliny),
- B4 - reguluje gospodarkę lipidową,
- B5 - reguluje gospodarkę energetyczną i wzmacnia układ odpornościowy,
- B6 - niezbędna do produkcji hemoglobiny. Poprawia pracę mózgu, mięśni, układu odpornościowego.
- B7 - leczy zmiany skórne, zapobiega łysieniu.
- B8 - kluczowa dla sprawnego funkcjonowania mózgu. Wspomaga pamięć i koncentrację.
- B9 - wspomaga pracę układu krwionośnego i nerwowego.
5) Działające przeciwnowotworowo silne antyoksydanty,
witaminę C (najwięcej znajdziemy w główce) i
witaminę E.
6)
Żelazo którego wchłanialność poprawia obecność witaminy C (patrz punkt 5).
7)
Wapń - kluczowy jeśli chodzi o mocne kości, zęby i prawidłową krzepliwość krwi.
8)
Potas - kluczowy w gospodarce wodno - elektrolitowej oraz do prawidłowej pracy mięśni, mózgu i całego układu nerwowego. Uwaga cukrzycy! Potas pobudza organizm do wydzielania insuliny.
9)
Glutation -
rodzaj białka składającego się z trzech aminokwasów posiadających zdolność wiązania toksyn. Cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny. Glutation działa przeciwnowotworowo, zapobiega mutacji genów i wspomaga
proces regeneracji wątroby.10) Inulina - naturalny prebiotyk. Stymuluje wzrost bakterii acidofilnych. Genialnie działa na układ pokarmowy. Szparagi do warzywo o genialnie skumulowanych wartościach odżywczych. Do dodatkowo ma tylko 15 kcal w 100 gramach i aż w 95% składa się z wody.
Smakosze szparagów do których i ja się zaliczam mogą jeść szparagi bez niczego. Gotowane na parze lub w wodzie. Niezdecydowani potrzebują podkręcenia i już w środę zaproponuję Wam szparagi które zasmakują każdemu.W wersji na uroczysty obiad, taki na ugoszczenie teściowej.