Zielone szparagi to jedne z moich ukochanych warzyw i jeden z powodów, dla których nie lubię polskiego klimatu – sezon te warzywa trwa zbyt krótko! Dlatego podczas tych kilku tygodni w roku staram się najeść nimi na zapas. Nigdy się nie udało, ale nie ustaję w próbach. Robię risotta, jajecznice, podaję szparagi z jajkiem w koszulce albo grilluję je do schrupania w towarzystwie bagietki. Jeśli jednak nie wiecie, jak przygotować szparagi, to mam 3 podstawowe metody na ich obróbkę.
Jak przygotować szparagi?
Szparagi nie są trudne w przygotowaniu, jednak wiele osób gotuje je zbyt długo, przez co robią się zbyt miękkie i bez smaku. Warto pamiętać, że zielone szparagi, o cudownie odświeżającym smaku, są jadalne także surowe, więc niekoniecznie musimy je gotować do miękkości. Już po 4-5 minutach w wodzie można je spokojnie odcedzać.
Wstępne przygotowanie szparagów jest zawsze takie samo. Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy lub ucinamy ich zdrewniałą końcówkę. Nie obieramy ich, chyba że trafimy na wyjątkowo grube (i stare) okazy. Ale zwykle zielone szparagi są dość wiotkie i cienkie.
Gotowane szparagi
Wstawiamy wodę w garnku – im węższy i wyższy garnek, tym lepiej, ponieważ szparagi powinno się gotować pionowo, z czubkami wystającymi ponad wodę. Lekko solimy wodę, a kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy szparagi. Gotujemy je 4-5 minut, odcedzamy, hartujemy zimną wodą i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Grillowane szparagi
- 1 pęczek szparagów
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
Na patelni grillowej rozgrzewamy olej (w przypadku użycia grilla olej można pominąć). Wrzucamy szparagi, doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy je ok. 6 minut, obracając kilka razy. W ostatniej minucie dodajemy sok z cytryny do szparagów.
Pieczone szparagi
Używam dokładnie takich samych składników jak w przypadku szparagów grillowanych. Czasem dodaję jeszcze skórkę z cytryny albo suszony czosnek niedźwiedzi.
Szparagi układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową albo papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy. Pieczemy w 200 stopniach przez 6 minut.
A jeśli nie wiecie, do czego wykorzystać tak przygotowane szparagi (oczywiście poza natychmiastowym pożarciem wszystkiego), to możecie je wrzucić do przepysznej, sezonowej sałatki z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami. Przepis przygotowałam, kiedy razem z innymi blogerami z Kotła szykowaliśmy w zeszłym roku broszurę kulinarną z dolnośląskimi przepisami z lokalnych składników. Dolny Śląsk to szparagowe zagłębie, więc tego przepisu nie mogło zabraknąć.
Miałam też swój okładkowy debiut – moja sukienka i fragment mnie posłużyły za tło do ujęcia. Ja pozowałam, fotografowała Gosia z Trawki cytrynowej.

Sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną
bez glutenu, wegatariańska
- 150 g kaszy jaglanej
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 60 g twardego sera długodojrzewającego
- szczypiorek
- 4 łyżki oleju z winogron
- ½ papryczki chilli
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Kaszę jaglaną prażymy przez 8-10 minut na suchej patelni. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy warzywa do wrzącej wody i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Kroimy pomidory i szparagi, siekamy szczypiorek, ścieramy ser, łączymy z kaszą jaglaną. Przygotowujemy sos. Mieszamy energicznie olej, cytrynę, miód i pieprz. W moździerzu rozcieramy świeże chilli z solą – dodajemy do dressingu, ponownie mieszamy. Polewamy obficie sałatkę i mieszamy. Podajemy na zimno.

Artykuł Jak przygotować szparagi? 3 podstawowe sposoby pochodzi z serwisu Blog lifestylowy - olgaplaza.pl.