Dzisiaj przepis na pyszne ciasto (no bo które ciasto nie jest pyszne?) :D Po dwumiesięcznej nieobecności w domu z dala od miksera, piekarnika i tym podobnych poczułam głód, głód do pieczenia i przygotowywania ciast, tortów i w ogóle.. zatęskniłam za hałasem miksera i zapachem wydobywającym się z piekarnika.. i musiałam coś upiec:) Miałam ochotę na coś innego więc poszperałam troszkę i znalazłam przepis na
ciasto Kubanka. Już samo patrzenie na zdjęcia wywołało u mnie ślinotok:P
Najpierw pieczemy ciemny biszkopt z 4-5 jaj, ja upiekłam z 5:)
Potrzebujemy:
-5 jaj
-5 łyżek cukru
-4 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej aż masa będzie jasna i puszysta. Na koniec wsypujemy cukier i wszystko razem ubijamy jeszcze przez około 2-3minutki.
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej delikatnie mieszamy (najlepiej ręką) aż składniki się połączą.
Gotową masę przelewamy na blaszkę dobrze nasmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.
Biszkopt pieczemy około 30 minut w piekarniku ustawionym na 150 stopni.
Na masę potrzebujemy:
-200 g masła w temperaturze pokojowej ( ja dałam margarynę)
-2 łyżki nutelli
-2 żółtka
-2 szklanki mleka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki cukru
Szklankę mleka podgrzewamy z cukrem, do drugiej dajemy żółtka i obie mąki mieszamy dokładnie aby nie było grudek (możemy użyć miksera). Przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy jak budyń, studzimy. Margarynę ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzony budyń. Na koniec dajemy nutellę i jeszcze przez chwile miksujemy.
Dodatkowo:
-500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
-2 łyżki cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-1/2 słoiczka powideł śliwkowych
-po około 18 sztuk herbatników maślanych i kakaowych ( ja dałam tylko maślane bo kakaowych nie mogłam znaleźć)
Do nasączenia biszkoptu potrzebujemy:
-1/2 szklanki naparu z kawy (ostudzić)
-2-3 łyżki rumu
Przygotowanie
Przestudzony biszkopt nasączamy kawą z rumem i smarujemy przygotowaną masą.
Układamy połowę herbatników.
Herbatniki smarujemy powidłami i układamy resztę ciasteczek.
Śmietankę ubitą z cukrem pudrem i śmietan-fixami wykładamy na herbatniki. Całość oprószamy gorzkim kakao lub startą czekoladą:)
Gotowe ciasto najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a później możemy się już tylko zajadać:)
Zachęcam do wypróbowania przepisu bo ciasto smakuje wyśmienicie i jest proste w wykonaniu :D
Pozdrawiam:*