Sezonowość jest na propsie. Idziesz w las, idziesz do ogrodu i zbierasz. Na pohybel piekącym łodyżkom. Zdrowotność i hipsterskość owego napoju sprawia, że przeboleje się delikatne pieczenie skóry. Rzecz jasna zbierajcie w mniej uczęszczanych miejscach, a nie np: pod blokiem.
Lemoniada pokrzywowa
5 młodych, świeżych pokrzyw
1/2 cytryny
1/2 pomarańczy
uzupełniamy 1 lekko gazowaną wodą
łyżka miodu do smaku
Pokrzywę dokładnie płuczemy, umieszczamy w słoiku i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do zaparzenia i wystudzenia. W tym czasie wyparzamy cytrynę i pomarańczę. Kroimy na plasterki i umieszczamy w dzbanku. Dodajemy przestudzony napar pokrzywowy. Dodajemy miodu i uzupełniamy lekko gazowaną wodą. I pijemy na zdrowie.