Czarną porzeczkę albo się kocha, albo nienawidzi. Jej wyjątkowy w swoim rodzaju aromat i smak znajduje swoich amatorów. I jeśli ktoś raz posmakował cheddara z dżemem z czarnej porzeczki, ten inaczej tego angielskiego sera nie zje. Z resztą smażona porzeczka z cukrem pasuje do każdego sera. Cheddar, brie, camembert czy gorgonzola. Warto mieć zatem w spiżarni dżem z czarnej porzeczki. Po to tylko, aby wzbogacać smak serów.
Umyte owoce czarnej porzeczki smażymy 30-40 minut w płaskim rondlu. Duża powierzchnia gara zapewni nam szybsze odparowanie nadmiernej ilości wody.
Stosunek cukru do owoców to 1:4. I tak przykładowo na 2 kg owoców bierzemy 0,5 kg cukru. To wystarczy. Nie musimy przesładzać.
|
Czarna porzeczka na cheddarze |