3-4 kg ogórków / obranych i pokrojonych w grube plastry
4 papryki / pokrojone
3 duże cebule / obrane i pokrojone
1 szklanka cukru
4 łyżki soli
1/2 szklanki octu
1 płaska łyżka kwasku cytrynowego
posiekana pietruszka
kilka liści selera
gorczyca
ziele angielskie
Wszystkie warzywa i przyprawy mieszamy w misce. Odstawiamy, aby warzywa puściły soki. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy wedle uznania. Możemy dosypać cukru, bądź dolać odrobinę octu. Sałatkę przekładamy do słoików, zalewamy powstałym sokiem i pasteryzujemy przez ok. 8 minut
Jeśli mamy zamiar w naszej kulinarnej sztuce doskonalić wyrób domowych przetworów, to byłoby idealnie nauczyć się takich sałatek nie stosując żadnych przepisów. Czyli najlepiej zrobić sałatkę i doprawić tak jak lubimy. I próbować do skutku, aż osiągniemy ten odpowiedni dla nas smak.