SZYNKA Z MUSEM Z PAPIERÓWEK I PIECZONYMI PAPIERÓWKAMI – pyszna, aromatyczna szynka upieczona przez mojego syna Grzegorza. Jest idealnym dodatkiem do kanapek jak i samodzielnym daniem.
SZYNKA Z MUSEM Z PAPIERÓWEK I PIECZONYMI PAPIERÓWKAMI
Składniki:
- szynka wieprzowa
- 0,5 l cydru jabłkowego
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 4 łyżki miodu
- papierówki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Bardzo ważne żeby to był duży piękny kawałek mięsa.
Przyprawami: oregano, papryką słodką, pieprzem, majerankiem, tymiankiem posypujemy dokładnie szynkę (z każdej ze stron).
Mięso wkładamy do brytfanki i solimy. Połowę naszego cydru wlewamy do brytfanki (około 1 szklanki).
Brytfankę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Szynkę pieczemy około 2 – 2,5 h (najlepiej przyjąć zasadę ze pieczemy od 1 do 1,5 h na każdy kilogram mięsa). W połowie pieczenia obracamy mięso na drugą stronę. Cydr w brytfance spowoduje, że mięso nabierze charakteru i będzie wilgotniejsze.
Pod koniec pieczenia naszej szynki zabieramy się za przygotowanie musu. Na początek myjemy i osuszamy trzy papierówki.
Papierówki kroimy na mniejsze kawałki.
Do rondla wrzucamy jabłka i dolewamy pozostałą część cydru (około 1 szklanki).
Dodajemy miód i cukier.
Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Pod koniec możemy wymieszać uduszone jabłka żeby osiągnęły konsystencje musu.
Kiedy nasz mus i mięso jest już prawie gotowe wzbogacamy nasz smak o pieczone papierówki. Myjemy, osuszamy jabłka i wkładamy na chwilę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
Kiedy jabłka się zarumienią układamy je na musie i podajemy z szynką
Artykuł SZYNKA Z MUSEM Z PAPIERÓWEK I PIECZONYMI PAPIERÓWKAMI pochodzi z serwisu Przepisy Joli.