
ROLADY GOTOWANE – tak przygotowane rolady nadają się na duże przyjęcia i na obiad. Dobrym dodatkiem do rolad mogą być kluski śląskie i buraczki.
Składniki:
- 1/2 kg karkówki
- 250 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 mała papryka
- 1 kiszony ogórek
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka
Wykonanie:
Karkówkę pocięłam na kotlety i rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Każdy rozbity kotlet posmarowałam olejem, posypałam solą, pieprzem i słodką papryką.
Ogórek, paprykę, cebulę i czosnek pokroiłam w kosteczkę, następnie wymieszałam z mięsem mielonym. Mielone lekko posoliłam popieprzyłam, wbiłam jajko i tak przygotowany farsz mięsny nakładałam na rozbite kotlety z karczku.

Każdy kotlet zwijałam jak roladę, następnie układałam na kawałek foli aluminiowej.
Folią aluminiową owinęłam każdy kotlet (osobno), ułożyłam w rondlu (obok siebie) zalałam do połowy wodą (z odrobiną oleju). Na małym ogniu gotowałam moje rolady około 1 godziny.


