PLACEK ZE SZPINAKIEM I FETĄ – łatwy i szybki sposób na pyszny, zdrowy posiłek. Placek można podać zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. W wersji fit wystarczy sos czosnkowy przygotować na bazie jogurtu. Wielbiciele szpinaku pokochają ten placek
PLACEK ZE SZPINAKIEM I FETĄ
PRZEPISY SZPINAK – zebrałam dla Was moje ulubione przepisy na potrawy ze szpinakiem. Szpinak można przygotować jako potrawę obiadową, sałatkę i ciasto.
Składniki na placek:
- 6 garści szpinaku
- 4 jajka
- 200 g sera feta
- 5 łyżek mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ząbki czosnku
Składniki na sos czosnkowy:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
Do smażenia:
Wykonanie:
Szpinak zblendowałam.
Do szpinaku dodałam jajka, ser feta, mąkę, proszek do pieczenia i czosnek. Ponownie wszystko zblendowałam.
Smażyłam z obu stron na oleju z ryżu So Riso o smaku czosnku (oleje So Riso są dostępne w sklepie idelikatesy24.pl )
Przygotowałam sos czosnkowy. Do miseczki dałam majonez, jogurt, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz (do smaku). Z podanych proporcji wychodzą 2 bardzo duże placki.
Artykuł PLACEK ZE SZPINAKIEM I FETĄ pochodzi z serwisu Przepisy Joli.