
PIEROGI Z DYNIĄ
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka zawsze wynosi 250 ml)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ kostki margaryny lub masła
- ok. 1 szklanki ciepłeej wody
Nadzienie:
- 30 dag dyni
- 1 opakowanie sera feta (250 g)
- sól (szczypta)
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- majeranek
Do posypania:
- masło (2 łyżki)
- bułka tarta
Wykonanie:
Na stolnicę wsypałam 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli, dodałam 1/4 kostki margaryny, podlałam ciepłą wodą i zagniotłam elastyczne ciasto na pierogi. Dynię upiekłam w piekarniku. Po upieczeniu obrałam ze skóry. Gdy wystygła rozdrobniłam widelcem. Dodałam ser feta oraz wszystkie przyprawy (do smaku). Wszystko wymieszałam.


Ciasto na pierogi rozwałkowałam. Wykrawałam szklanką. Na każdy krążek nakładałam przygotowany farsz i lepiłam pierogi. W garnku zagotowałam wodę, posoliłam. Na gotującą wodę wrzucałam pierogi i gotowałam 2 min. od momentu wypłynięcia na wierzch. W czasie kiedy gotowały się pierogi przysmażyłam na maśle bułkę tartą. Po ugotowaniu pierogi wyjmowałam łyżką cedzakową na talerz i posypywałam przesmażoną bułką tartą.
