Pierniczki ETA – to moja nowa (tegoroczna wersja) pierniczków (od razu miękkich) Specjalnie robiłam w nich logo marki, której jestem ambasadorką – logo ETA. Zachęcam do odwiedzania i polubienia profilu ETA na fb: http://www.facebook.com/ETAPolska/
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 20 dag sztucznego miodu
- 1 czubata łyżeczka prawdziwego miodu
- 4 łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 kostki margaryny
- 3 duże jaja
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
Wykonanie:
Rozpuszczamy w garnku miód, przyprawę do pierników, margarynę, cukier, a następnie studzimy. Jajka dodajemy do mąki wymieszanej z sodą – mieszamy i dodajemy rozpuszczoną margarynę z miodem. Zagniatamy ciasto.
Jeżeli ciasto jest rzadkie należy dosypać mąki. Chłodzimy kilka minut w lodówce.
Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 0,5 – 1 cm. Wykrawamy pierniczki i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.