NAJŁATWIEJSZE CIASTO – RODZYNKOWIEC
Składniki:
- 5 jajek
- Szklanka cukru (u mnie szklanka = 250 ml)
- Pół szklanki oleju
- 1, 5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół szklanki rodzynek
Dodatkowo:
- Tłuszcz do wysmarowania blachy
- Bułka tarta do wysypania
Sprzęt:
Wykonanie:
Do misy robota (w moim przypadku to robot planetarny GRATUS MAXIPASTA marki ETA ) wbiłam jajka, wsypałam cukier i na wysokich obrotach ubiłam na kogel – mogel. Następnie wlałam olej i wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszałam szpatułką. Misę prodiża (ja używam PECENKA marki ETA) wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką tartą. Następnie wylałam ciasto.
Na wierch ciasta wyłożyłam rodzynki. Piekłam przez ok. 35 min. w prodiżu PECENKA marki ETA .
To ciasto można upiec też w tortownicy o średnicy 25 cm. w temperaturze 180 stopni ok. 30 stopni.