
USZKA Z MASĄ PIERNIKOWĄ:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4-5 łyżek suchego maku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- 1,5 szklanki ciepłej wody
Masa piernikowa:

Dodatkowo:
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
Mąkę przesiałam, dodałam mak, sól, masło, wlałam ciepłą wodę i zagniotłam elastyczne ciasto pierogowe z makiem.
Wykonanie masy piernikowej:
Pierniczki pokruszyłam do miski i zalałam przegotowanym mlekiem. Odstawiłam żeby rozmiękły.
Następnie rozdrobniłam na jednolitą masę, dodałam cynamon, miód i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wyrobiłam. Masa powinna być gęsta.
Na stolnicy rozwałkowałam ciasto, wykrawałam krążki szklanką,lepiłam jak uszka.

W garnku zagotowałam wodę, lekko posoliłam. Gdy woda się gotowała wrzucałam partiami moje piernikowe uszka, gotowałam około 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Po wyciągnięciu z wody polałam roztopionym masłem i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.
