PASZTET Z DORSZA - jest bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu.
Składniki:
Wykonanie:
Rybę opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, cebulę obrałam, pokroiłam na mniejsze części. Zmieliłam w maszynce do mięsa rybę i cebulę razem, ja używam maszynki w robocie planetarnym ETA GRATUS Maxipasta (więcej o robotach planetarnych ETA przeczytacie tutaj: http://kuchniajoli.com/roboty-planetarne-dla-wymagajacych-c-20.html ).
Namoczyłam kajzerkę, odcisnęłam i dodałam do zmielonej ryby.
Wsypałam bułkę tartą, wbiłam jajka, dodałam pieprz, sól majeranek do smaku i wyrobiłam dokładnie masę rybną.
Keksówkę wysmarowałam tłuszczem, wysypałam bułką tartą i wyłożyłam masę rybną. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni i włożyłam mój pasztet na około 50 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu pokroiłam na plastry, udekorowałam plasterkami cytryny, żurawiną i natką pietruszki.
PASZTET Z KRÓLIKA – Do garnka włożyłam poporcjowanego królika i podgardle. Następnie dodałam włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i lekko posoliłam. Wszystko razem gotowałam do miękkości...
RYBA Z ANANASEM – Dorsza opłukałam (może być inna ryba,jaką lubicie), osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie posypałam bazylią, posoliłam…