MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO – miód z mniszka lekarskiego, czyli z tzw. mlecza posiada wiele cennych właściwości m.in. łagodzi kaszel, zawiera wit. A, wit. z grupy B, potas, magnez i żelazo. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, ma działanie przeciwzapalne i wspomaga układ nerwowy. Mlecz najlepiej zbierać w miejscach oddalonych od ruchu samochodów. Zbierając mniszka należy zrywać go tak, aby najmniej było łodygi, ponieważ jest ona gorzka.
MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO
Składniki:
- 0,5 kg główek mniszka lekarskiego
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- 2 cytryny
Wykonanie:
Główki mlecza ułożyłam na białym papierze i odstawiłam (na ok. 1 – 2 godz.), aby pozbyć się ewentualnych „żyjątek”. Polecam też obejrzeć je przed włożeniem do garnka. Mniszka wrzuciłam do garnka, dodałam wyszorowaną, pokrojoną w plasterki cytrynę, zalałam wodą i gotowałam przez ok.15-20 min. od momentu zagotowania. Następnie odstawiałam na dobę, aby mlecze mogły oddać to, co w nich najlepsze. Po tym czasie odcedziłam napar przez pieluchę tetrową (można użyć gazy) do garnka, wsypałam cukier, dodałam sok z cytryny i gotowałam na małym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając do uzyskania konsystencji syropu (ok. 1,5 h – 3 h). Przelałam go do wyparzonych słoików, odwracając do góry dnem. Z podanych proporcji wychodzą ok. 3 – 4 słoiki o pojemności 250 ml.
Artykuł MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO pochodzi z serwisu Przepisy Joli.