LASAGNE ( LAZANIA ) - taką lasagne robię w moim domu.
Składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- ½ czerwonej cebuli
- Sól
- 4 ząbki czosnku
- Pieprz
- 10 – 12 pomidorów
- Bazylia
- Zioła prowansalskie
- 250 gramów płatów makaronu lasagne
- 2 łyżki masła
- Ser mozzarella (żółty) – 450 gramów
- 0,5 szklanki przegotowanej wody
- Oliwa z oliwek do smażenia
Sprzęt:
Wykonanie:
Łopatkę zmieliłam w maszynce mojego robota ETA GRATUS Maxipasta (więcej o robotach planetarnych ETA przeczytacie tutaj: http://kuchniajoli.com/roboty-planetarne-dla-wymagajacych-c-20.html ).
Cebulę pokroiłam na wiórki.
Wlałam odrobinę oliwy na patelnię i podsmażyłam cebulę.
Mięso posoliłam i popieprzyłam (do smaku). Mięso wrzuciłam na patelnię, wymieszałam z cebulą i smażyłam na małym ogniu mieszając (mięso smażę 15 – 20 min. aż lekko się zarumieni).
Czosnek obrałam, pokroiłam na drobne kawałki.
Pomidory umyłam, pokroiłam w kostkę, dodałam do czosnku.
Na patelnię wylałam 3 – 4 łyżki oliwy, podgrzałam, wsypałam czosnek i dodałam pomidory.
Wsypałam 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich. Smażyłam na wolnym ogniu mieszając przez 15 – 20 min. Kiedy pomidory były gotowe wymieszałam je z mięsem, podlałam dodając pół szklanki przegotowanej wody i zagotowałam.
Moją formę wysmarowałam obficie masłem. Zaczęłam układać warstwy mojej lazanii:
1) Warstwa makaronu
2) Warstwa sosu z mięsem
3) Warstwa mozzarelli
4) Warstwa makaronu
5) Warstwa sosu z mięsem
6) Warstwa mozzarelli
7) Warstwa makaronu
8) Cienka warstwa sosu spod mięsa
9) Liście świeżej bazylii
10) Warstwa sera
Tak przygotowane danie owinęłam folią aluminiową. Rozgrzałąm piekarnik do 200 stopni i piekłam przez godzinę. Po tym czasie wyjęłam lazanię z piekarnika, zdjęłam folię i włożyłam jeszcze do piekarnika na 5 – 10 min. Lazanię podaję na gorąco.