![_DSC7175](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/11/DSC7175.jpg)
KROKIETY Z MIĘSA DROBIOWEGO – jeżeli zostaje Wam mięso z rosołu i nie wiecie co z nim zrobić polecam przygotować takie krokiety.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka ma pojemność 250 ml)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- Mięso z kurczaka z rosołu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka papryka
- 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli
- 5 łyżek rosołu
Składniki na panierkę:
- jajko
- buka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski przesiałam mąkę, wbiłam jajka, wlałam wodę, mleko, wsypałam sól i miksowałam. Tak przygotowane ciasto odłożyłam na około 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażyłam placki naleśnikowe. Następnie przeszłam do przygotowania farszu. Mięso oddzielamy od kości. Mielimy przez maszynkę.
![hyiundai_maszynka](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2014/07/hyiundai_maszynka.jpg)
![270_360_pecenka](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/09/270_360_pecenka.jpg)
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Usmażoną cebulę dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy przyprawy (do smaku). Podlewamy rosołem i wyrabiamy farsz. Na każdy placek nakładamy część farszu i zwijamy krokiety. W miseczce roztrzepujemy jajko, moczymy krokiety i obtaczamy w buce tartej. Tak przygotowane krokiety smażymy ze wszystkich stron na oleju. Podajemy według uznania. Ja podałam z barszczem czerwonym.
![_DSC7182](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/11/DSC7182.jpg)