DOMOWY BUDYŃ CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KASZY JAGLANEJ
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2 i 1/3 szklanki mleka
- 1 banan
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek (może być masło)
- szczypta soli
Wykonanie:
Kaszę wysypałam na sitko o bardzo drobnych oczkach. Zagotowałam wodę i przelałam 2 razy kaszę. Następnie kaszę wrzuciłam do garnka, wlałam mleko, dodałam szczyptę soli i łyżkę oliwy z oliwek. Gotowałam na wolnym ogniu, mieszając.
Gdy mleko było gorące dodałam połamaną na kostki tabliczkę czekolady i dokładnie wymieszałam. Dodałam cukier. Gotowałam jeszcze przez ok. 15 – 20 min. co chwilę mieszając. Budyń przelałam do pojemnika, dodałam banana pokrojonego w plasterki i wszystko razem zblendowałam. Tak przygotowany budyń rozlałam do miseczek (porcja dla ok. 3 osób).