Ciekawa i bardzo zdrowa alternatywa dla wszystkich, którzy lubią klasyczny budyń. Przepis jest też jak najbardziej dla wegetarian i dla wegan. Pyszna przekąska lub drugie śniadanie. Koniecznie spróbujcie.

Budyń z kaszy jaglanej
Składniki:
- Kasza jaglana wypłukana*
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 1 banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- Dodatkowo: Kilka łyżek owoców u mnie jagody i truskawki.
*Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie opłukać w bardzo ciepłej wodzie (kilkakrotnie, zmieniając wodę, aż do czystej wody).
Przygotowanie:
Gotować do miękkości w mleku kokosowym (ewentualnie pół na pół z wodą) do całkowitego wchłonięcia płynu, ok. 15 minut. Na 1 porcję kaszy dajemy 2 porcje mleka kokosowego. Aby otrzymać szklankę ugotowanej kaszy jaglanej potrzebujemy około 1/3 szklanki suchej kaszy.
Ugotowaną kaszę włożyć do pojemnika blendera i zmiksować na idealnie gładki mus.