Włochy to kraj gdzie króluje na stołach albo makaron albo pizza. Tak jest znany na całym świecie. Makarony jedzą w wielu odsłonach, za każdym razem z innym sosem, a i rodzaj makaronu się zmienia. Człowiek ma wrażenie, że je inne danie, mimo że to znowu makaron. Będąc w podróży poślubnej we Włoszech, nie było dnia bez makaronu i tylko raz jedliśmy pizzę. Spaghetti jest typowo włoskie, moje nie jest może oryginalne, ale smakuje równie dobrze, i tego się trzymam. Zapraszam
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 5 ząbków czosnku
- 2 duża cebula
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- makaron typu spaghetti
Czosnek i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na patelni na złoto, dodajemy mięso mielone, solimy. Smażymy do utraty surowizny. Między czasie w miseczce rozdrabniamy pomidory, przyprawiamy ziołami, cukrem i pieprzem. Zalewamy mięso, smażymy razem ok. 10-15 min, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Smacznego:-)!