Przepisów na leczo jest bardzo dużo. Moje nie jest na pewno typowym leczo, ale takim jakim ja robię w domu dla mojej rodziny i które najlepiej nam smakuje. Sycące, smaczne, warzywno-mięsne danie, które można spokojnie zrobić dzień wcześniej, a nawet jest to wskazane by przeszło smakiem i aromatem wszystkich składników w nim użytych. Zapraszam do mnie na gorące leczo
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- 500g pieczarek
- 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
- 3 papryki
- 2 cukinie
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 300ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- odrobina Vegety
- oliwa z oliwek
Kurczaka kroimy w kostkę, solimy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Papryki, cukinię i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę na 2 minuty, następnie pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Podsmażamy 5 minut. Następnie wrzucamy kurczaka na kolejne 5 minut. Kolejno wrzucamy cukinię, paprykę i pomidory w odstępach 5 minutowych. Doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem, ziołami, Vegetą – co kto lubi. Na koniec, jak już wszystko będzie miękkie, wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy i gotowe. Podajemy z bułką lub chlebem.
Smacznego :-)!