Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
291875 wyników
Przepis na Chleb żytni z ziarnami
Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne
Pieczywo żytnie ma wysoką wartość odżywczą, duże walory smakowe i zapachowe. Długo zachowuje świeżość.Chleb żytni, ponieważ przygotowywany jest na zakwasie (zachodzi fermentacja!) zawiera dużo więcej, lepiej przyswajalnych składników mineralnych niż pi...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sól
,
Miód
,
Drożdże
,
Woda
,
Zakwas chlebowy
,
Mąka żytnia
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem
Zawsze przed Wigilią zamawiamy w sklepie lub piekarni ulubiony chleb rozchodzi się błyskawicznie, więc warto go sobie zaklepać w końcu będziemy jeść go przez najbliższe trzy dni. Niestety sklepowe pieczywo szybko czerstwie...
Poezja smaku
Drożdże
,
Mak
,
śliwki
,
Domowe pieczywo
Żytni chleb z naczynia
Żytni chleb z naczyniaTo już drugi raz, kiedy robie chleb z użyciem naczynia żaroodpornego. Tym razem poszło zdecydowanie lepiej, a chleb wyszedł wysoki, z chrupiącą skórką i lekko kwaśnym smakiem oczywiście to zasługa zakwasu. Pos...
Kuchenny Kodeks
Śniadania
,
Pieczywo
,
śniadanie
,
Chleby
,
Mąka żytnia
,
Pieczywo na zakwasie
Chleb borodiński wg receptury z 1935 roku
Ciemny i sycący chleb żytni na zakwasie znany był na Rusi prawdopodobnie już od IX wieku. Stanowił podstawę diety i był konsumowany w dużych ilościach.Obecnie jednym z najpopularniejszych w Rosji gatunków czarnego chleba jest chleb borodiński. Na...
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb
,
Na zakwasie
,
Mąka żytnia
Chleb żytni razowy z nasionami konopi i lnem
Ziarna konopi to kolejny składnik, który dopiero powoli odkrywam. Niedawno skusiłam się w sklepie na mieszankę otrębów lnianych (czyli zmiażdżonych nasion lnu) z konopiami. Początkowo dodałam ją do owsianki jako "posypkę", ale szczerze mówiąc nie smako...
Fitkot
śniadanie
,
Domowa piekarnia
,
Mąka żytnia
,
Otręby
,
Chleb
,
Nasiona konopi
Prosty chleb żytni na zakwasie
Tym razem przepis pochodzi od Liski. Podaję ze swoimi zmianami. Jest pyszny, polecam :)Składniki na 2 bochenki:Zaczyn:300g mąki żytniej chlebowej300g wody2 łyżki zakwasuCałość wymieszać, odstawić na 12-18 godzin.Ciasto właściwe:760g mąki żytniej chlebo...
OkołoKuchennie
Chleb
,
Na zakwasie
,
Chleb żytni
Kanapka z kiełabasą z łosia
Będąc w szwedzkim supermarkecie meblowym nabyłam kiełbasę z łosia. Przyznam się, że z pewnym lękiem i obawami. W końcu to trochę egzotyczne danie. Jednak dałam mu szansę. Kiełbasa smakuje trochę jak podwędzane salami i nie jest za tłusta, nie składa si...
kanapka zjedzona
Z mięsem
,
Rukola
,
Chleb żytni
,
Kiełbasa z łosia
,
Pasta paprykowa
1139.-1140.
Granola (z syropem klonowym i pekanami) i banan z mlekiem, tost żytni z masłem orzechowym i marmoladą pomarańczową.u S.: jajecznica z kiełbasą, chleb.
Wstawaj, śniadanie gotowe!
Słodkie
,
Owoce
,
Kanapki i tosty
,
Jajka
,
Płatki i musli
Żytni, razowy chleb radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej piekarni
Dzięki Oli z blogaCztery fajerymieliśmy okazję wypróbować we wrześniowej piekarni Amber historyczną recepturę na chleb radziwiłłowski. Jak pisze Autorka na swoim blogu - "Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Mi...
Weekendy w domu i ogrodzie
Przepisy
,
Wegańskie
,
K. polska
,
Chleb na zakwasie
,
Mąka żytnia
,
Melasa
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie
Smaczny chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z nasionkami tak jak to zwykle u nas bywa. Chleb prosty a zarazem szybki w wykonaniu. Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, aby go przygotować. Skórka jest chrupiąca a miąższ chleba nie wy...
Mieszam w garnku
Na zakwasie
,
Chleb
Zakwas żytni.
Po długiej przerwie wróciłam do wypieku pieczywa, wiadomo od dawna, że najlepszy chleb jest na pachnącym zakwasie.I taki właśnie wychowałam- nic prostszego, kilka dni trochę ciepła aby mógł pracować i gotowe ☺Korzystałam z przepisuna zakwas żytni...
Kulinarny Zakątek AO12
Zakwas żytni
Chleb na dobry początek
Dziś przepis na chleb na dobry początek dnia i przygody z pieczeniem chleba w domu. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście chleba, bo wydaje się Wam że bez specjalnej mąki/mieszanki, zakwasu, specjalnego sprzętu albo skomplikowanego przygotowania ciasta s...
Co by tu upichcić
Drożdże
,
śniadanie
,
Chleb
,
Domowe pieczywo
,
Krupczatka
,
Ziarna
Chleb pszenno-żytni z oliwą, bazylią
Chleb pszenno-żytni z oliwą i bazylią. Postanowiłam zrobić chleb, który będzie ciut zbliżony do tego, który jadłam w Grecji. Jest z dodatkiem oliwy, która nadaje specyficznego, dobrego smaku. Do tego bazylia Z tego co wytyczałam, słowo to pochod...
Cookillu
Wypieki
Zdrowa kanapka
Dziś Kasztanowa Kuchnia poleca jeszcze jedenpomysł na zdrową kanapkę, w której skład wchodzą: chleb razowy z ziarnami, serek śmietankowy, szczypior, szynka wołowa eco, kiełki lucerny, pomidorek koktajlowyi bazylia =)Smacznego =)Agnieszka ...
Kasztanowa Kuchnia
Przekąski i przystawki
,
śniadania i kolacje
,
Kanapki
Historia od kuchni: chleb
Historia produktu, o którym dziś napiszę sięga aż dwunastu tysięcy lat. Stał się on, pod różnymi postaciami, jednym z podstawowych składników diety bardzo wielu światowych kultur. Mowa oczywiście o chlebie.
Wege znaczy pyszne!
Aktualności
,
Historia od kuchni
,
Historia jedzenia
,
Chleb
,
Historia chleba
,
żytni
CHLEB ORKISZOWY NA ORKISZOWYM ZAKWASIE
Dzisiaj jeden z moich ostatnich domowych chlebów na zakwasie (ostatni to razowiec żytni, będzie o nim w następnym poście). Chleb zdecydowanie inny od dotychczas prezentowanych. Duży wkład mąki orkiszowej czyni go pieczywem bardzo charakte...
Smaczne-zdrowe
Bez pszenicy
,
Bez cukru
,
Mąka orkiszowa
,
Pieczywo
,
Mąka pełnoziarnista
,
Chleby na zakwasie
,
Mąka żytnia
,
Zakwas żytni
←
Poprzednia
8
9
10
11
12
Następna
→