Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
292135 wyników
Przepis na chleb z mąka łubinowa
CROUTONSY | domowe, chrupiące, aromatyczne
Co zrobić z domowym chlebem na zakwasie, który już trochę się postarzał (jednym słowem ma ponad tydzień ;)), a szkoda go nam wyrzucić? To bardzo proste, pyszną posypkę do zup, makaronów, albo innych dań np. sałatek. Banalnie proste, a jakie smaczne!fot...
Dziki Naśladowca | smacznie | zdrowo | rozwojowo
DLAdzieci
,
BASIC
,
Obiadowo
,
Przekąskowo
,
Dodatkowo
,
Chlebowo
,
Sałatkowo
Chleb na zakwasie - zdrowo i smacznie!
Dzisiaj postanowiłam upiec chleb. W sumie to zrobiła się ostatnio prawdziwa moda na własnoręczne pieczenie chleba. I bardzo dobrze, bo chleby na zakwasie, z ziarnami są o wiele zdrowsze i smaczniejsze.Białe pieczywo powstaje z części skrobiowej ziarna ...
Ewka Marchewka i Olka Fasolka, czyli Kulinarna Demolka!
Pieczywo
Zakwas żytni, czyli przepustka do najlepszego pieczywa
Od ponad 3 lat moja rodzina szerokim łukiem omija piekarnie oraz pułki z pieczywem. A to wszystko za sprawą mojej mamy, która stała się miłośniczką oraz ekspertem od wypiekania chlebów. Zaczęło się od tego,że w piekarni pojawił się malutki orkiszowy ch...
Apetyt na Smaka
Bułeczki pszenne z czarnuszką
Nie ma nic wspanialszego, niż zapach świeżo upieczonego pieczywa. Dlatego od czasu do czasu, gdy tylko czas pozwala, przygotowuję domowy chleb lub piekę bułeczki.Repertuar mam szeroki z uwagi na to, że nie zawsze mamy ochotę na to samo. Dlatego obok tr...
Kulinarne Wariacje
Pieczywo
Bułki razowe orkiszowe
Składniki :50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%10g drożdże świeże10g cukier 6g sól150g razowa mąka orkiszowa grubo mielona250g mąka pszenna typ 500100g mąka żytnia typ 720300g woda Orkisz prze...
AdamPiekarz
Bułki bułeczki
Chleb orkiszowy ubijany - Internetowa Piekarnia w lutym
W lutowej Internetowej Piekarni, kolejne chlebowe wyzwanie, tym razem bazujące na mące orkiszowej. Przepis na chleb z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an...
Kuchnia Gucia
Strucla drożdżowa z serem i wiśniami...
Składniki:mąka tortowa 3 szklanki, cukier 3 łyżki, jajka 2 sztuki, margaryna 50 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, drożdże świeże 25 gram, sól - szczyptaNADZIENIE: twaróg 250 gram, żółtko 1 s...
W Mojej Kuchni Lubię - In My Kitchen I like
CIASTA DROŻDŻOWE
Wyborna babka marcepanowa...
Składniki: masło lub margaryna 250 gram, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 3 krople, sok z cytryny 1 łyżeczka, marcepan 200 gram/do wypieków, jajka 7 sztuk "M", mąka tortowa 200 gram, ...
W Mojej Kuchni Lubię - In My Kitchen I like
BABKI-RÓŻNE
Świąteczne przepisy
Jak co roku przygotowałam dla Ciebie zbiórbożonarodzeniowych inspiracji i sprawdzonych przepisów.Wystarczy, że klikniesz w nazwę, a automatycznie zostaniesz przeniesiony/a do receptury.Od lewej: 1) Zimowa owsianka 2) Korzenne wegański...
Waniliowa Chmurka
Niemiecki chleb żytni
Po aż trzytygodniowej przerwie wracam na bloga z przepisem na chleb z jasnej mąki żytniej. Aż trudno mi uwierzyć, że tak rzadko takie chleby u mnie bywają, bo przecież żytni chleb na zakwasie to klasyka gatunku.Ten przepis pochodzi z prezentu świąteczn...
Pieczywo na zakwasie
Chleby
,
Na zakwasie
,
Mąka żytnia jasna (pytlowa)
DUŃSKI CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE-RUGBRØD
Duńczycy uwielbiają kanapki, przez co chleb jest istotnym składnikiem ich diety. Ten żytni chleb na zakwasie jest bardzo szybki do zrobienia, nie wymaga robienia zaczynu, a składniki wystarczy wymieszać łyżką. Jedyne o co trzeba zadbać to, by dokarmić ...
Apetyt na Smaka
Domowa piekarnia
,
Chleb
,
Kuchnia skandynawska
Przechowywanie zaczynu chlebowego na sucho
Zaczyn do chleba przetrzymujemy zazwyczaj w lodówce. Jeśli chcemy upiec chleb, to go wyciągamy i pozwalamy mu dojrzeć przez 2-3 dniowe dokarmianie. Ale bywa tak, że z różnych przyczyn ta odrobina zaczynu nam spleśnieje. A wtedy do niczego się nie nadaj...
Domowe przetwory z warzyw i owoców
Chleb
CHLEBEK Z NACZYNIA
Składniki na ciasto chlebowe 500 g mąki pszennej typ 450 300 g mąki chlebowej 750 100 g mąki pszennej typ 650 10 g soli 10 g cukru 40 g świeżych drożdży 600 g zimnej wody Wieczorem przygotować ciasto: Do miski mąki, sól, cukier, drożdze wodę wymieszac ...
Szaleństwa z Thermomix i nie tylko...w małej kuchni duże czary przepisy, porady
Pieczywo na drożdżach
,
Bez wyrabiania
,
Nocny
Czy orkisz to lepsza wersja pszenicy?
Katarzyna Gurbacka Dietetyk Promotor Zdrowego Odżywiania Autorka Diety Venus Co kilka lat zmienia się moda w przemyśle piekarniczym. Kilka lat temu, popularne było białe pieczywo i oblane cukrem płatki śniadaniowe. Następnie za sprawą książek Atkinsa i...
Zdrowa Dieta, Odchudzanie i przepisy kulinarne
Porady
,
Działanie orkiszu
,
Jak działa orkisz
,
Orkisz
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - Październikowa Piekarnia
Na jesienne wspólne pieczenie w Październikowej Piekarni zaprosiła nasMałgosia, AutorkaAkacjowego bloga.Chlebek prosty w wykonaniu z twardą skórką i bardzo "puszystym" miękiszu.Moje uwagi:- zrobiłem wersję podwójną i musiałem łapać zakwas p...
Kuchnia Gucia
Chleby żytnie
Duński chleb żytni z dodatkiem słodu i ziaren
Źródło:http://blogs.kcrw.com/goodfood/2016/02/recipe-trine-hahnemanns-danish-malted-rye-bread-with-mixed-seeds/Przepis jest przygotowany na upieczenie 1 dużego bochenka ok. 3 litrowa foremka o wielkości 30 centymetrów x 10 centymetrów x 10 centym...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenno-żytnie
←
Poprzednia
200
201
202
203
204
Następna
→