Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
8517 wyników
Przepis na chleb farmerski
Jajka po benedyktyńsku (eggs Benedict)
Dość współczesna legenda mówi, że pomysł na to danie pochodzi sprzed lat z hotelu Waldorf - Astoria w Nowym Jorku. Pewnego razu wpadł do hotelowej restauracji skacowany broker i zażyczył sobie właśnie takiego śniadania.Pomysł spodobał się tamtejs...
Szyszkin ciągle pichci
Z mięsem
,
Na śniadanie
,
Sosy
,
Boczek
,
Jajka
,
KUCHNIA AMERYKAŃSKA
Cztery Ściany - restauracja na Piotrkowskiej w Łodzi - opinia
Wiosna zawitała do naszego miasta i jak co roku postanowiliśmy z mężem rozpocząć ją tradycyjnie czyli kulinarnie na najdłuższym deptaku w Europie czyli na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi. Jak można się domyśleć na tejże ulicy nie brakuje wspaniałych i mn...
Szybkie dania obiadowe i kolacje czyli co na obiad?
Lista sklepów z dobrociami
Mili Państwo,postanowiliśmy podzielić się listą sklepów spożywczych z artykułami większej dobroci. Wszystkie osobiście wypróbowane. Zasadniczo są to artykuły bez chemii spożywczej, czasem posiadające lokalną tradycję wytwarzania. Lista nie obejmuje skl...
Gotuję i zjadam
SZYBKIE CIASTO BANANOWE FIT (CHLEBEK BANANOWY)
Jeśli masz w domu zalegające, przejrzałe banany, nie wyrzucaj ich! Przydadzą się do tego typu wypieków. Ten chlebek jest zdrowy, lekki, wilgotny w środku i co najważniejsze pyszny. W dodatku nie jest zbyt słodki, więc idealnie wpisuje się w menu diabet...
Calzonella
DLA DZIECI
,
DANIA FIT
,
DIETETYCZNE
,
Ciasta
Chleb ziołowy z serem żółtym
Miały być dzisiaj ciasteczka, ale chlebek wydaje mi się bardziej kuszący i dlatego o ciasteczkach będzie jutro :) Chleb ziołowy z serem 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki miodu2 łyżki oliwy2 łyżki startego żółtego sera 2 łyżeczki suszoneg...
Izioni pyszne smaki
Pieczywo
Pasta z czarnej fasoli, Jak prawidłowo nakryć do stołu?
Dodatki do chleba staram się robić od podstaw (rzadko kupuję gotowe, przetworzone w sklepie). Z reguły przygotowuję 2 różne rodzaje past na kilka kolejnych dni. Poniżej prosty przepis na pastę z roślin strączkowych, tym razem z czarnej fasoli. Pomysł p...
Qlinarnie i Qlturalnie
_Wegańskie/Vegan
,
_Filmy/Films
,
_Strączkowe/Legumes
,
_Pomysł na śniadanie/Breakfast idea
,
_Pasty/Breadspreads
Wiosenny ogród Water&Wine
Ogrody lubię raczej podziwiać niż się nimi zajmować. Jest jednak jeden ogród pośrodku którego mogłabym zamieszkać – to ogród ze wspaniałą restauracją.fot. Maciej StankiewiczWaterWine to miejsce tuż obok Nałęczowa stworzone przez Cisowiankę. Byliśm...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
,
Słone
,
Warsztaty
Mniam: z czym to się je
Pod koniec czerwca ruszyła nowa kulinarna apka – Mniam. To jednak nie kolejne narzędzie do zamawiania jedzenia do domu, a aplikacja pozwalająca na zarezerwowanie miejsca w restauracji wraz z posiłkiem. Przez ostatni miesiąc sprawdzałem jak pomy...
Człowiek z łyżką
Bez kategorii
,
Kraków
,
Mniam
Kłamstwo bez konserwantów
Przemysł spożywczy służy konsumentom jak służba monarsze na królewskim dworze. Kłania się i dostarcza, czego król żąda. Żądający ciemnoty, ciemnotę dostaje – ale konsument, bo przecież nie prawdziwy król. Obok tematu grzecznościowej reklamy koncernu za...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
W mediach
,
Dietetyk
,
Botulina
,
Konserwanty
,
Przemysł spożywczy
,
Akrylamid
,
Chemia wymysł szatana
,
Chlorek wapnia
,
Jad kiełbasiany
,
Jak wybrać dobry chleb
,
Przewodnienie
,
Salmonella
,
Zatrucie
Jesteś szalona? Zjedz margarynę zamiast batona!
Czy pamiętacie, jak w dniu urodzin przynosiło się do szkoły torbę cukierków, którymi częstowało się kolegów z klasy? Gdzie ten zwyczaj? Hen, w przeszłości, bo już niemodny a nawet niemile widziany. Teraz dzieci mają się częstować bananami i margaryną. ...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
W mediach
,
Margaryna
,
Grzegorz Łapanowski
,
Cezary Żak
,
Moja stołówka
,
Sonia Bohosiewicz
Kopenhaga. 7 rekomendacji kulinarnych.
Podczas kilku dni spędzonych w duńskiej stolicy przekonalismy się o tym, że Kopenhaga pod wieloma względami niemal idealnie wpasowuje się w nasze preferencje kulinarne. Jako zwolennicy hal targowych, przytulnych kawiarni oraz ulicznej kuchni, nie mogli...
Przepisy z podróży
Relacja z podróży
,
Podróż kulinarna
,
Skandynawia
,
Dania
,
Kopenhaga
Tort sałatkowy-idealna przekąska na imprezę
chciałam zrobić coś innego-jak to ja-hihi,widziałam już kilka razy takie torty,kiedyś w Islandii jadłam taki tylko tam już kupuje się gotowy specjalnie przekrojony wzdłuż chleb i farsz był jajeczno- krawetkowy-też pycha,ja bym nie była sobą jak bym coś...
Swojskie jedzonko
Przekąski
,
Na specjalne okazje
,
Sałatki
730. Waniliowo- brzoskwiniowa owsianka z porzeczkami i PB
Dawno tak nie zmokłam tak jak wczoraj.Mokre miałam dosłownie wszystko łącznie z bielizną :P Jedynie skarpetki suche. Kalosze- obuwie mało atrakcyjne, ale jakże przydatne. Chodzicie w kaloszach, czy jednak szyk i elegancja biorą górę? :DNo ale i tak ni...
Malinowy Poranek
Maliny
,
Czekolada
,
Masło orzechowe
,
Truskawki
,
Borówki
,
Porzeczki
,
Owsianka
,
Brzoskwinia
Chałka Jeffreya Hamelmana
Chałka upieczona według przepisu mistrza Jeffreya Hamelmana z książki "Chleb" jest niezwykle delikatna. Ciasto po wyrobieniu i odgazowaniu można pozostawić do nocnego wyrastania w lodówce lub od razu uformować i piec. Chałka Jeffreya Hamelmana jest dos...
ogrody babilonu
Drożdżowe wypieki
,
Brioche
Ribollita - toskańska zupa z fasoli
Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo, proste potrawy są najsmaczniejsze. Ubodzy mieszkańcy Toskanii, aby nie...
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupy
,
Wolnowar
,
Dania jednogarnkowe
Moc ziaren i orzechów
Moc ziaren i orzechów znana jest od dawna.Ich dobroczynny wpływ docenili już starożytni, a w wielu kulturach wierzono, że mają magiczną moc.Ziarna i orzechy stanowią ważny i wartościowy składnik diety. Mogą być zdrową, dodającą energii przekąską ...
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Książki kucharskie
←
Poprzednia
443
444
445
446
447
Następna
→