Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
291846 wyników
Przepis na chleb farmerski z automatu
Syn, łóżko i 6-sty dzień diety, której właściwie dzisiaj nie było…
Dziś odwieźliśmy Antosia do «połowy drogi» czyli do Luçon, gdzie czekali już na niego babcia i dziadek. Od lat umawiamy się w tym samym miejscu: albo przy McDonaldzie w Luçon albo przy Quick w La Rochelle. Wcześniej zdarzało nam si...
Est-Ouest
Refleksje
Ryż z bananami - na ostro!
Wczorajsza wizyta na targu przywołała w mojej głowie wspomnień czar. Wybierałam sobie spokojnie banana.. a pani straganiareczka mówi, że o te małe czerwone są dobre, że te duże żółte, w których się grzebię, to kartofle wśród bananów, a te czerwone to r...
Kuchnia Iwony
Marchew
,
Papryka
,
Fasola
,
Banany
,
Groszek
,
Ryż
Hot cross buns
Hot cross buns to drożdżowe bułeczki z cynamonem i rodzynkami ozdobione krzyżem. Są tradycyjnie wypiekane w krajach anglosaskich w Wielki Piątek i najlepiej smakują na ciepło, z dodatkiem masła i konfitury. Z bułeczkami wiąże się kilka przesądów. Wierz...
Gotuję
Bułeczki
,
Hot cross buns
Brzoskwinie w syropie z cynamonem
Te futrzaste kuleczki to jedne z moich ulubionych owoców. Matka Chrzestna Bierzmowana podzieliła się ze mną swoim tegorocznym plonem brzoskwiń, a że plon wcale nie mały - najlepiej było go pozamykać w słoiki. Słodki, cynamonowy syrop... Och, uwielbiam ...
Ruda limonka
Brzoskwinia
,
Cynamon
,
Owoce w syropie
Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
Pielmieni to specjał kuchni syberyjskiej. W dawnych czasach robiono ich tam ogromne ilości jako zapasy na zimę. Pierożki zamrażano i wyjmowano do jedzenia na każdą okazję. Skąd nazwa pielmienie, pielmieni? Z ugrofińskiego piel oznacza u...
Kuchennymi drzwiami
Pierogi
,
Kuchnia rosyjska
,
Pielmieni
Polskie zupy – historia i tradycja
Zupy towarzyszą ludzkości prawie od zawsze. Ten jednogarnkowy rarytas powstawał początkowo w wykopanym w ziemi dołku, wyłożonym zwierzęcą skórą, w którym gorące kamienie z ogniska gotowały wodę z dodatkiem dostępnych składników. Do zup używano wszelkic...
Kulinarny Blog – wiesz jak gotować!
Obiady
,
Zupy
,
Zupa
,
Barszcz
,
Garnek
,
Historia zupy
,
Jak ugotować zupę
,
Jaka zupa
,
Kiedy zrobić zupę
,
Przepis na zupy
Sałatka z grzankami
Jak ja już dawno tu nie zaglądałam. Ostatni miesiąc był bardzo zwariowany, a zarazem inny niż wszystkie. Ponieważ była u mnie siostra, bardzo rzadko się spotykamy, gdyż mieszka w Kanadzie. Były to pierwsze święta od 17 lat gdzie spędziłyśmy je razem. Z...
Pomysłowa kuchnia
Kolacja
,
Przekąski
,
Sałatki
,
Grzanki
,
Ogorek
,
Jajko
,
Pomidor
,
Sałatka z grzankami
,
Kurczak wędzony
,
Sałata
Targi Terra Madre i laboratoria smaku
Targi odbyły się od 11 do 13 grudnia 2015 roku w Centrum Kongresowym ICE w Krakowie. Nie robiłam zdjęć. Uczestniczyłam czynnie.Rok temu też byliśmy, w EXPO i tym razem było o wiele lepiej (więcej?), ale wciąż jest trochę do poprawki. Mając na uwadze ja...
Między ustami a ciosem patelnią
Recenzje
Chleb Shrek
W ramach zaprzyjaźniania się ze szpinakiem upiekłam zielony chlebek. Może wydawać się, że szpinak jest tu dziwnym dodatkiem,ale zapewniam, że pasuje idealnie. No może kolor nie jest zachęcający (zachwyciłby tylko wyżej wspomnianego Shreka), ale tym chl...
Bon appetit mon amie
Kolacja
,
śniadanie
,
Przekąska
,
Pieczywo
CHLEB PSZENNY Z AUTOMATU
Moją przygodę z wypiekami chleba w automacie rozpoczęłam od najprostszego typu chleba - chleba pszennego.Mimo, że nie przepadam za białym, pszennym pieczywem, muszę przyznać,że chlebek wyszedł bardzo smaczny. Miękki, puszysty, ale dobrze wypieczo...
Moje Walijskie Pichcenie ...
PIECZYWO
,
WYPIEKI Z AUTOMATU DO CHLEBA
Sałatka z fetą i kurczakiem
Bardzo fajna lekka sałatka. Idealna na lunch czy śniadanie (lub jakikolwiek inny posiłek\piknik\grilla\między-posiłek\czy po-prostu-od-tak ;] ). Przyprawiony kurczak smażony na minimalnej ilości oliwy - metodą papirusową(klik), do teg...
Dziewczyna do zjedzenia
śniadanie
,
Dania mięsne
,
Kurczak
,
Pomidor
,
Sałatka
,
Feta
,
Oliwki
,
Sałata
Zupa krem z cukinii
Cukinia to wyśmienity dodatek do wielu warzywnych kompozycji. Jest wyjątkowo niskokaloryczna, rwnocześnie dostarczając Nam wielu potrzebnych witamin. W kuchni cukinia ma bardzo szerokie zastsowanie. Im jest młodsza, tym lepsza można ją je...
Zupy
,
Grzanki
,
Zupa
,
Cukinia
CHLEB ŻYTNI Z JAGODAMI GOJI NA ZAKWASIE
Składniki 150 g aktywnego zakwasu żytniego 400 g mąki żytniej jasnej typ 720 Młyn Kopytowa 100 g mąki pszennej chlebowej 750 Młyn Kopytowa 2 łyżki czubate Jagody Goji Skworcu 450 ml letniej wody 10 g łyżeczki soli morskiej Mąkę wsypujemy do misy, mi...
Szaleństwa z Thermomix i nie tylko...w małej kuchni duże czary przepisy, porady
Współpraca
,
Młyn- Kopytowa
,
Skworcu
,
Pieczywo na zakwasie
Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach, z dodatkiem octu balsamicznego
Smaczny chleb pszenny, o dosyć neutralnym smaku - taki chleb, pasujący do wszystkiego.Łatwydowykonania, bardzo dobrzewyrastadzięki dodatkowi drożdży.Zaczyn3 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000)1 szklank...
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb
,
Zakwas
Chleb wieloziarnisty na krupczatce
To mój pierwszy chleb :) pyszny i wilgotny w środku choć skórka mi się trochę zjarała :) ale już poczytałam na necie i dziewczyny znalazły sposób....w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową :) tak czy inaczej smak jest rewelacyj...
Wypieki Rene
Siemię lniane
,
Drożdże
,
Sezam
,
Dynia
,
Otręby
,
Ziarna
,
Chleb wieloziarnisty
,
Mąka krupczatka
,
Słonecznik
Chleb Vermont Sourdough z garnka żeliwnego
Pierwsze bochenki upieczone w garnku żeliwnym. Chleb inspirowany przepisem Jeffrey'a Hamelman'a. Idealny pszenny chleb na samym zakwasie żytnim, bez dodatku drożdży. Skórka jest bardzo chrupiąca, nie da się nie spróbować piętki jeszcze na ciepło, gdy z...
Barbara Maria w kuchni
Chleby
,
Chleb pszenny na zakwasie żytnim z garnka
←
Poprzednia
345
346
347
348
349
Następna
→