Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
2762 wyników
Przepis na Aterynki smażone
Tofucznica z jarmużem
O tofucznicy pisałam kilka miesięcy temu przekonując, jak dobrze smakuje ze szczypiorkiem lub ze świeżymi szparagami. Ale tak naprawdę najlepiej smakuje właśnie zimą, kiedy można do gorącego tofu dodać liście zielonego, mięsistego jarmużu. Tofucz...
jadłonomia · roślinne przepisy
Bezglutenowe
,
śniadanie
Szparagi zawijane w boczku
Takim moim wyznacznikiem wiosny w kuchni są szparagi, nie mogłem się już ich doczekać i tak na początek wylądowały na śniadaniu :)Składniki :szparagi zieloneboczek wędzony parzony cienko krojonymasło klarowanePrzygotowanie :Opłukane i osuszone sz...
Mechanik w kuchni
Boczek
,
Na śniadanie
,
Masło klarowane
,
Szparagi
Przepis na gulasz z renifera
A więc pora na trochę luksusowego szaleństwa ;)Mięso renifera występuje w trzech postaciach w Finlandii: smażone, wędzone i gravad (zasypane solą i wysuszone). My kupiliśmy mrożone surowe mięso renifera.Mięso renifera, jak usłyszeliśmy, jest pyszne, al...
Cook and Travel
Rozetki - ciastka mojego dzieciństwa
Ciasteczka smażone na oleju przy pomocy specjalnych foremek. Takie ciasteczka pamiętam z dzieciństwa. Uwielbialiśmy je smażyć i chrupać.Będąc teraz u mamy przypomniałyśmy sobie o przepisie i szybciutko odnalazłyśmy foremki. Nasmażyłyśmy całą masę...
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Ciasteczka
,
Tłusty czwartek
,
Faworki
,
Rozetki
Ślinka cieknie na wspomnienie...
Mamy to szczęście, że nasi przyjaciele uwielbiają jeść (pozdrawiam Kolę). Można pokusić się o stwierdzenie, że lubią jeść z nami. Oczywiście nie łączy nas tylko jedzenie. Czasem dochodzi do tego wino. I inne trunki. A że gotowanie można łączyć z trunko...
Para do gara
Próby kuchenne
,
Przyjaciele
Zupa gulaszowa
Treściwa, gęsta, pikantna, aromatyczna zupa gulaszowa z czerwonym winem. Idealna propozycja na listopadowy obiad. Taka zupa najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu, kiedy wszystkie składniki połączą się smakowo. Właściwie to za jednym goto...
Le Parle Na Obcasach
Ciasto Wenus
Składniki na biszkopt:6 jajek1 szklanka mąki1 szklanka cukru1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaSpód blaszki o wymiarach ok 27 x 37 wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas u...
Jaskinia Smaku
Ciasto
,
Biszkopt
,
Dżem
,
Galaretka
,
Bita śmietana
Faworki
Faworki, inaczej chrusty - tradycyjny przysmak karnawału. Smażone często na Tłusty Czwartek, który zbliża się wielkimi krokami. Leciutkie, chrupiące, niesamowicie kruche... ciężko ich nie lubić, niemal rozpływają się w ustach. Jedzenie ich naprawdę uza...
Wanilia w czekoladzie
Ciastka i ciasteczka
Tosty francuskie z malinami i czekoladą
Jedliście już kiedyś tosty francuskie z nadzieniem? Jeśli nie to dzisiaj jest ten dzień, w którym koniecznie musicie to zmienić, bo takie tosty to istne 'niebo w gębie'. W dodatku nie są jakoś pracochłonne i nie zajmą Wam zbyt wiele czasu. Moje tosty p...
Tost z dżemem - pomysły na śniadanie
Na słodko
,
Czekolada
,
Maliny
,
Grzanki
Zjedz swojego wroga czyli przepis na mniszki (mlecze) w cieście cynamonowym
Nie możesz pozbyć się swojego wroga - zjedz go :D A tak na poważnie to mniszki lekarskie bardzo lubię, nie wiem dlaczego tak dużo osób upiera się żeby je wyrywać - w tym moja rodzina. Postanowiłam jakoś wykorzystać te fajne chwasty, które i tak musiała...
Pora na pora i pomidora
Przepisy
,
Przekąska
,
Deser
,
śniadanie
Schab duszony w piwie i rozmarynie
Schab duszony w piwie i rozmarynieOj jak dawno nie było na moim stole schabiku...Ale jak już pojawił się to w cudownym połączeniu piwa, cebuli, czosnku i oczywiście rozmarynu. Mięso duszone w piwie jest wybornie kruche i delikatne, a sos bardzo esencjo...
Na moim stole...
Obiad
,
Mięso
,
Schab
Puri
Puri czyli smażone, „dmuchane” placki z mąki pszennej. Często stosowane jako dodatek dań takich jak do Tali, dalu… w zasadzie do każdej ciepłej potrawy. Puri najczęściej spotykałam w południowej części Indii, natomiast nauczyłam się je przyrządzać na G...
PYSZNOŚCIOWE PYSZNOŚCI
PRZEKĄSKI
,
INDIE
,
CHLEB
Recenzja książki "Prosto z roślin. Radosna sztuka celebrowania weganizmu" Alicja Radej
"Mój talerz, teraz pusty wypełni się wkrótce cudownym pokarmem. Czuję wdzięczność."gatha buddyjskaDziś mam dla Was recenzję książki"Prosto z roślin. Radosna sztuka celebrowania weganizmu" Alicji Radej, która napisała w lekki sposób jak prze...
soulstorm-everywhere
Lifestyle
,
Recenzja
,
Ksiażki
Banany w cieście
Idealne na deser albo śniadanie. Pierwotnie miały być smażone w głębokim oleju, ale po moich przemyśleniach zdecydowałam, że usmażę na patelni. Podałam je z cukrem pudrem, wy możecie zrobić to samo, no chyba, że macie inny pomysł.Składniki: 1 por...
Różowa wata cukrowa
Desery
Falafel z soczewicy czyli co zrobić z nadmiarem farszu na pierogi
W poprzednim poście pokazałam Wam mój przepis na pierogi z soczewicą, który był próbą odświeżenia smaku poznanego lata temu na Mazurach. Eksperyment się udał. Pierogi są piękne (przez ciasto przebija pomarańczowy kolor soczewicy i zielony koperku) i ba...
Między ustami a ciosem patelnią
Wegetariańskie
Świąteczna sałatka śledziowa z buraczkami
W Wigilie na stołach królują, przede wszystkim, wszelkiego rodzaju ryby. Karpie, pstrągi, łososie, oraz śledzie. Przyrządza się je na mnóstwo sposobów, po żydowsku, w galarecie, przeróżne sałatki, czy po prostu smażone. Ryba bowiem symboliz...
Pasja Patki
Ryby
,
Sałatki i surówki
,
święta
←
Poprzednia
51
52
53
54
55
Następna
→