Ajvar, to cudowny wynalazek, rodem z kuchni serbskiej. Produkt idealny dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać i szukają prostych połączeń z warzywami takimi jak papryka, bakłażan, pomidory czy cebula.
Artykuł Ryba zapiekana z ajvarem i porem p...
Przetwory w naszej rodzinie robi mama. Ma to we krwi. Co roku zapełnia swoją piwniczkę na nowo- zawsze robi kilka rodzajów dżemów, różne soki koniecznie malinowy na przeziębienia, wiśniowy do picia, od jakiegoś czasu też koniecznie co roku robi...
Ajvar pasta z papryki i bakłażanów obłędna wręcz pasta z Bałkanów (Serbii) występująca w wersji łagodnej i pikantnej. Ajvar jest produkowany na Bałkanach w setkach ton, bez problemu można go kupić u nas. Jednak ajvar pasta z pap...
Prosty ale pyszny pasztet bez mięsa. W zimie często poszukujemy ciekawych i urozmaiconych dodatków do
Post Pasztet z fasoli i pikantnego sosu Ajvar pojawił się poraz pierwszy w KuchniaBreni.
Ajvar to bardzo popularna, warzywna pasta. Ten pochodzący z wysp bałkańskich przepis ma tyle wersji, ile jest kucharek. Każdy go robi na własny, unikatowy sposób, a ja chcę się z Wami podzielić moim. Już możecie znaleźć na blogu jedną propozycję z wyko...
Miłośnikom bałkańskiej kuchnie sosu ajvar nie trzeba przedstawiać. Ma on konsystencję pasty i składa się z pieczonej papryki, bakłażanów, pomidorów, czosnku i cebuli. Napotkałam kilku wielbicieli sosu ajvar i wszyscy twierdzili, że sos ten można stosow...
Ajvar to lekko pikantna pasta warzywna, przygotowywana z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku i przypraw. Świetnie pasuje do dań z grilla. Ja najbardziej lubię ją z grzankami. Pasta te jest szczególnie popularna w krajach Bałkańskich. Ja pierwszy raz ...