○ żytnie gofry razowe z sosem czekoladowym, duszoną gruszką i sezamem
Gofry (przepis na 2)
pół szklanki mąki żytniej razowej
łyżeczka oleju
łyżeczka miodu
80-100 ml mleka
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, proszek do pieczenia, olej, jajko i miód miksujemy, dodając powoli mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstszej, niż ciasto naleśnikowe. Rozprowadzamy na nagrzanej, posmarowanej lekko olejem gofrownicy.
Gofry, gofry, gofry - świetna alternatywa, gdy ma się ochotę na coś w stylu naleśników, a na nie same już niekoniecznie. Dokładnie tak było dziś ze mną, dlatego niedzielę rozpoczęłam od nagrzewania gofrownicy i duszenia gruszki ;). Tuż przed jedzeniem przypomniałam sobie o sławnym w śniadaniowej blogosferze połączeniu tego owocu z sezamem, więc postanowiłam go wypróbować. Wrażenia - chyba będę musiała częściej kupować gruszki :D.
Dzisiaj randka z biologią. Chyba powinnam zacząć podchodzić poważniej do tego przedmiotu, jeśli chcę kiedyś w życie wcielić
'Awaryjny plan dla Darii, która nie wie kim zostać w przyszłości'.