○ jagodowe ricotta hotcakes podane z masłem orzechowym | wiśniowo-jagodowa woda
○ Ricotta hotcakes
120 g ricotty (ok.1/2 opakowania)
2 łyżki mąki żytniej
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
50 ml mleka
małe jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garstka jagód
Białko ubijamy na sztywną pianę. Ricottę, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i jajko miksujemy razem w osobnej miseczce. Łączymy za pomocą łyżki razem z pianą. Wrzucamy jagody, mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.
To śniadanie bije wszystko, co dotychczas jadłam na głowę! Byliście kiedyś pod tak ogromnym wrażeniem jakiegoś jedzenia, że nie mogliście opisać jego smaku? Właśnie w takiej sytuacji jestem teraz!
Dzisiejsze ricotta hotcakes były placuszkami z moich snów... Puszyste, o delikatnej strukturze i mocno jagodowym wnętrzu. Z każdym fioletowym kęsem owoce łączyły się z ricottą tworząc idealne połączenie. Masło orzechowe dopełniło całości swoim oryginalnym smakiem, nadając pankejkom szczególny charakter. Po prostu niebo na talerzu ♥
Raz, dwa, trzy, pięćset, tysiąc, tysiąc trzysta...Za dużo.