○ lekko bananowa owsianka pieczona, nadziana bananową ricottą i borówkami
○ Pieczona owsianka
5 łyżek płatków owsianych
1/2 szklanki mleka
1 jajko
połowa banana
łyżka ricotty
garść borówek
Płatki zalewamy na noc mlekiem i wstawiamy do lodówki. Rano wbijamy do środka jajko i dokładnie mieszamy. Połowę banana dzielimy na dwie połówki, każdą rozgniatamy. Jedną dodajemy do owsianki, drugą mieszamy z ricottą. Część owsianej masy wlewamy do kokilki, nadziewamy ricottą i kilkoma borówkami. Zalewamy resztą masy. Dekorujemy pozostałymi borówkami. Pieczemy w zależności od piekarnika (ok. 30 min). Gotowe :)!
Na pieczoną owsiankę miałam chęć od bardzo dawna, chyba już od zeszłego tygodnia. To właśnie z myślą o takim śniadaniu kupiłam borówki! Jednak dziś rano, po otwarciu lodówki, ricotta zaczęła kusić mnie serniczkiem. Na szczęście żal było mi przygotowanych płatków i choć serek też wylądował w kokilce, pół godziny później cieszyłam się gorącą, borówkową owsianką. Chociaż to właśnie te owoce dominowały swoim fioletem i smakiem, nie zabrakło również bananowej nuty. Bardzo dojrzały i bardzo słodki, nadał owsiance odpowiedniej słodkości i puszystości :)
Który lekarz miał zepsutą wagę? A może to ja się zepsułam?