Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Podróże kulinarne świata
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
34
Kategorie
9
Croque Madam
Francuski klasyk. Pyszny, choć kaloryczny.Występuje w wersji dla Pana, czyli Croque Monsier, jak i dla Pani, którą prezentuje poniżej.Zapraszam. Składniki:2 kromki jasnego pieczywa tostowego1 plaster sera żółtego (najlepiej Gruyere lub Ementaler)...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia FRANCUSKA
Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarki, to potrawa pochodząca z Austrii, a dokładnie z dworu cesarza Franciszka Józefa i cesarzowej Elżbiety. "Kaiser" to po niemiecku "cesarz", a "schmarrn" to "bałagan". Omlet podaje się porwany na kawałki i stąd je...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia AUSTRIACKA
Croque Monsieur
Croque (od francuskiego słowa "croquer", czyli "chrupać") to odmiana francuskiej zapiekanki.Croque Monsier, czyli "Chrupiący Pan" to podobno najlepsza kanapka na świecie. Tak uważają Francuzi ;)Kanapka posmarowana musztardą Dijon, z grubym plastrem szy...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia FRANCUSKA
Topfenschmarrn
Topfenschmarrn to austriacki omlet z twarogiem, a przygotowuje się go podobnie jak omlet Kaiserschmarrn. Można go spotkać w kartach wiedeńskich restauracji i kawiarni.Podaję się go na śniadanie lub deser.Składniki:(na 1 dużą lub 2 średnie porcje)...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia AUSTRIACKA
Pancakes
Dzisiaj na świecie obchodzimy Dzień Naleśnika.Pancake Day jest angielskim i amerykańskim odpowiednikiem Tłustego Czwartku.Ten dzień nazywany jest również Mardi Gras i jest to ostatni dzień karnawału.W wielokulturowym Nowym Orleanie odbywają się wtedy p...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia AMERYKAŃSKA
,
Kuchnia BRYTYJSKA
Nadziewane papryki z rodzynkami, ryżem i orzeszkami piniowymi
Zainspirowałam się przepisem z książki wydanej przez Rzeczpospolitą -Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.Tom 10, s.116-117.Składniki:4 papryki2 łyżki rodzynek1 cebulaok 100 g ryżu2 łyżki ożeszków piniowychszczypta cynamonusól, pieprznatka pi...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia TURECKA
Omlet z zielonym peperoni, pomidorami i fetą
Zainspirowałam się przepisem z książki wydanej przez Rzeczpospolitą -Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.Tom 10, s.124.Składniki na 1 porcję:2 jajka1 łyżka jogurtu naturalnego1/2 czerwonego pomidora1/2 żółtego pomidoradymkaser fetasól, piepr...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia TURECKA
Eton mess z truskawkami
Eton mess,czyli słodki bałagan z Eton.Ten klasyczny brytyjski deser składa się tylko z trzech składników: truskawek, bitej śmietany i słodkich bez.Serwowany jest podczas corocznych rozgrywek w krykieta pomiędzy uczniami z Eton College a Har...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia BRYTYJSKA
Batata harra
Składniki:ziemniaki (u mnie nieduże młode)oliwa z oliweksólczosnekpłatki chili lub pieprz cayennekolendra lub natka pietruszkisok z cytrynyWykonanie:Ziemniaki obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki.Układam je w naczyniu żaroodpornym, skrapiam oliwą ...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ARABSKA
Spaghetti all'Amatriciana
Składniki:makaron spaghettipancettapassata pomidorowa lub pomidory z puszkiser Pecorinosól, pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.Pancettę kroję w paski i podsmażam na odrobinie oliwy.Dodaję passatę pomidorową (l...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia WŁOSKA
Spaghetti all'arrabiatta
Składniki:makaron spaghettipapryczka chiliświeże pomidory (lub pomidory z puszki)koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)cebulaczosnekświeża bazyliaparmezansól, pieprzoliwaWykonanie:Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.Papryczkę chili oczyszczam ...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia WŁOSKA
Risotto alla milanese
Składniki na 2 porcje:200 g ryżu Arborio1 mała cebula2-3 łyżki masłakieliszek białego winaokoło 400-500 ml bulionusólkolorowy pieprzszczypta szafranu w nitkach Kamis2-3 łyżki Grana Padano (lub Parmezanu)pietruszkaWykonanie:Cebulę drobno siekam i ...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia WŁOSKA
Spaghetti alla puttanesca
Składniki:makaron spaghettipomidory (u mnie świeże, ale moga być też z puszki)cebulaczosnekpapryczka chillifileciki anchoisczarne oliwkikaparyoliwakolorowy pieprzsólprzyprawa do kuchni włoskiej KamisGrana Padano lub parmezankonc...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia WŁOSKA
Enchilada z kurczakiem i cheddarem
W maju odbyła się 4 edycja Hola Mexico.Bardzo lubię tą cykliczną akcję i chętnie w niej uczestniczę.Niestety w tym roku nie udało mi się nic przygotować i bardzo żałuję.Ale z ogromną przyjemnością przeczytałam podsumowanie.Z pozdrowieniami dla Sh...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia MEKSYKAŃSKA
Bliny z kwaśną śmietaną i koperkiem
W Rosji trwa obecnieMaslenica.Jest to uroczysty tydzień przed Wielkim Postem pełen uczt i zabaw.Rosjanie zajadają się wtedy naleśnikami i blinami.Przepis pochodzi z książki wydanej przez Rzeczpospolitą -Podróże kulinarne. Kuchnia rosyjska.&...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ROSYJSKA
Fatayer, czyli pierogi ze szpinakiem i mozzarellą
Fatayer to bardzo popularne w krajach arabskich pierogi nadziewane między innymi szpinakiem i serem.14 lutego w ramach wspólnego gotowania z okazji IV Festiwalu Kuchni Arabskiej przygotowały je:Panna Malwinna, Justinka, Martynosia i Iza. Niestety...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ARABSKA
1
2
3
Następna
→