Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Podróże kulinarne świata
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
34
Kategorie
9
Sos jogurtowy z ogórkiem i miętą
Przepis ( z małymi modyfikacjami) pochodzi z książki wydanej przez Rzeczpospolitą -Podróże kulinarne. Kuchnia arabska.Tom 22, s.75.Składniki:jogurt naturalny (najlepiej gęsty)1 mały ogórek1-2 ząbki czosnkumały pęczek dymkiświeża miętasól, p...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ARABSKA
Herbata po arabsku, czyli zielona herbata z miętą
W krajach arabskich miętową zieloną herbatę (ataj) pije się wszędzie. Na targu i w sklepie.Podaje się ją na zakończenie posiłku, a także w przerwie między kolejnymi daniami.Przepis jest niezwykle prosty, ale wymaga przestrzegania kilku regu...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ARABSKA
Kawa po turecku z aromatycznymi przyprawami
Określenie "kawa po turecku" w Polsce błędnie odnosi się do fusiastej kawy podanej w szklance i zalanej wrzątkiem.Prawdziwe parzenie kawy po turecku oznacza użycie specjalnego stalowego lub miedzianego tygielka z długą rączką i jest to tradycyjny...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ARABSKA
Libańska sałatka z pomidorem, ogórkiem i miętą
IV Festiwal Kuchni Arabskiej trwa!Tym razem wraz z Panną Malwinną, Martynosią, Mopsikiem i Justinką przygotowałysmy wspólnie libańską sałatkę z pomidorem i ogórkiem. Przepis pochodzi z książkiS. Hage "The Lebanese Kitchen".Sałatkę można podać jak...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ARABSKA
Libańskie placuszki z szalotką i chili
W ramach IV Festiwalu Kuchni Arabskiej spotkałam się w wirtualnej kuchni z Panną Malwinną, Martnosią i Justinką.Wspólnie przygotowałyśmy śniadaniowe placuszki z szalotką i chili, korzystając z przepisu z książki S. Hage "The Lebanese Kitchen".Po raz pi...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ARABSKA
Sałatka "śledź pod szubą"
Dzisiaj wieczorem odbędzie się ceremonia otwarcia Zimowych Igrzysk Olimpijskich 2014 w Soczi.Czekam na to z niecierpliwością już od kilku miesięcy.Jestem niesamowicie ciekawa widowiska.Zastanawiam się czy będzie miało taki sam rozmach i rozmiar j...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ROSYJSKA
Shoarma z kurczaka z kolorową papryką
Dzisiaj u Panny Malwinny ruszył IV Festiwal Kuchni Arabskiej.Kuchnia arabska jest dla mnie nowością i wielka niewiadomą, ale chętnie biorę udział w tym wydarzeniu praktycznie od pierwszej edycji.Na początek chcę Wam zaprezentować shoarmę z kurczaka.Dan...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ARABSKA
Hamburger z mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem musztardy
Kto z Was nie zna lub nigdy nie jadł hamburgera?Zapewne nikt, albo co najwyżej garstka ;)Hamburger jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, pomimo że najprawdopodobniej wywodzi się z Niemiec.Amerykanie często przyrządzają go na świeżym powietrzu ...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia AMERYKAŃSKA
Sloppy Joe
Pamiętam jak wiele lat temu bardzo lubiłam oglądać filmy familijne.W pamięci pozostał mi film "Czy to ty, czy to ja" (It Takes Two) z bliźniaczkami Olsen, a szczególnie jedna scena, w której jedna z głównych bohaterek na zjada obrzydliwie w...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia AMERYKAŃSKA
Sałatka "Moskwa"
Zainspirowałam się przepisemz książkiInny Łukasik i Agnieszki Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 43.Składniki:pierś z kurczaka 2 ziemniaki2-3 ogórki kiszone1 ogórek świeży2-3 jajkagroszek konserwowy lub mrożonymajone...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ROSYJSKA
Sałatka z pomidorów i czosnku
Przepis zaczerpnęłamz książkiInny Łukasik i Agnieszki Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 31.Składniki:pomidormała cebula1-2 ząbki czosnkusól, pieprzolej/oliwanatka pietruszkiWykonanie:Po...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ROSYJSKA
Sałatka śledziowa z ziemniakiem i jabłkiem
Zainspirowałam się przepisem na sałatkę śledziową z książkiInny Łukasik i Agnieszki Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 35.Składniki:3 solone płaty śledziowe2 małe jabłka3-4 ogórki kiszone3 jajka2 ziemniakigarść sałat...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ROSYJSKA
Sałatka z kalafiora i marchewki
Od dzisiaj będę Wam prezentować dania z kuchni rosyjskiej.Serdecznie zapraszam !!!Przepis zaczerpnęłamz książkiInny Łukasik i Agnieszki Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 25.Składniki na 4-6 p...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia ROSYJSKA
Napój chłodzący z limonki i mięty
Przepis zaczerpnęłam z książki Podróże kulinarne świata. Kuchnia meksykańska. Tom V, s. 143.Składniki:250 ml soku z limonki1 i 1/4 l schłodzonej wody mineralnejświeża miętakotki loduSyrop cukrowy:1/2 szklanki wody1/2 szklanki c...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia MEKSYKAŃSKA
Salsa z mango i awokado
Przepis zaczerpnęłam z książki Podróże kulinarne świata. Kuchnia meksykańska. Tom V, s. 133.Składniki:1 mango1 awokado1 czerwona papryka1 papryczka chili1 czerwona cebulalimonkaWykonanie:Obrane ze skórymango i awoka...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia MEKSYKAŃSKA
Tostadas z kurczakiem
Zainspirowałam się przepisem naTostadas z kurczakiem z książki wydanej przez Rzeczpospolitą Podróże kulinarne świata. Kuchnia meksykańska. Tom V, s. 100.Składniki:pszenna tortilla1/2 piersi z kurczaka 1 mały pomidor1/4 czerwonej cebuligarść...
Podróże kulinarne świata
Kuchnia MEKSYKAŃSKA
←
Poprzednia
1
2
3
Następna
→